U e-savjetovanju pravilnici važni za provedbu Strateškog plana ZPP 2023.-2027.

Petak, 10. veljače 2023. | Novosti iz ruralnog razvoja

Ministarstvo poljoprivrede je u petak, 10. veljače 2023. godine, u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću uputilo Prijedlog pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu te Prijedlog pravilnika o provedbi intervencije 76.01. „Osiguranje poljoprivredne proizvodnje“ iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. Riječ je o važnim pravilnicima za provedbu gotovo 3,8 milijardi vrijednog Strateškog plana.
Naime, Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu propisuje se provedba intervencija proizvodno nevezanih i proizvodno vezanih izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja iz Strateškog plana ZPP RH do 2027. godine te mjere državne potpore za iznimno osjetljive sektore iz Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2023. godinu. Kampanja zaprimanja jedinstvenih zahtjeva počinje 6. ožujka i traje do 15. svibnja 2023. a podnošenje Jedinstvenog zahtjeva u roku za zakašnjele zahtjeve traje do 9. lipnja 2023.

Također, u postupku e-savjetovanja nalazi se Prijedlog pravilnika o provedbi intervencije 76.01. „Osiguranje poljoprivredne proizvodnje“ iz Strateškog plana, a kojim se propisuje provedba intervencije, postupak dodjele potpore koju provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i postupanje po žalbama na odluke Agencije za plaćanja. Klimatske promjene značajno utječu na promjenu uvjeta poljoprivredne proizvodnje, stoga će Ministarstvo poljoprivrede i dalje kroz provedbu ove intervencije podizati svijest poljoprivrednika o potrebi prilagodbe klimatskim promjenama i potrebi za ugovaranjem osiguranja kako bi se ublažile posljedice šteta koje su posljedica sve učestalijih prirodnih nepogoda.

E-savjetovanja su dostupna na poveznicama:

Prijedlog pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu

Prijedlog pravilnika za provedbu intervenciju 76.01. Osiguranje poljoprivredne proizvodnje

Izvor: PRR

Istaknuta slika: Dino-Branilovic-Drava

Arhiva

Kategorije objava