Suradnja LAG-ova i međimurski cekari u Baranji

Utorak, 15. lipnja 2021. | Novosti iz LAG-a

Međimurci prenose znanje pletenja cekara u Baranju

LAG Međimurski doli i bregi je, zajedno s cekerašicama s kojima surađuje, otputovao na dvodnevni posjet LAG-u Baranja na čijem su se području organizirale radionice pletenja cekara od 10. do 11. lipnja 2021. godine. Radionice su rezultat dugogodišnje suradnje dvaju LAG-ova iz Međimurja i Baranje, a potaknute i činjenicom da u Baranji živi mnogo Međimuraca koji njeguju međimurski identitet.

Radionice sa zainteresiranim Baranjkama, od kojih većina ima međimurske korijene, su održane u suradnji s cekerašicama iz Udruge žena Nedelišće (Dušanka Medved i Branka Fegeš), KUU Seljačka Sloga Nedelišće (Ana Srnec i Marija Kukolić) te Udruge žena Pušćine (Ivanka Bene i Rozina Fegeš).

Prvi dan događanje je održano u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, na početku kojeg je upriličeno otvaranje s prigodnim programom i predstavljanjem projekta „Turizmom razvijamo područje“, u sklopu kojeg se aktivnost provodi. Doprinos iz struke dala je Janja Kovač, kustosica i voditeljica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec koja je prilikom otvaranja održala predavanje o umijeću pletenja cekara i ostalih uporabnih predmeta od komušine kao važnoj nematerijalnoj kulturnoj baštini Međimurja koja je u postupku zaštite.

Tijekom boravka u Baranji, sudionici su imali prilike sudjelovati i u kratkom studijskom obilasku te su tako uz vodstvo domaćina obišli Batinski spomenik i Pčelarstvo Kovačić prvi dan te Beljski vinograd i Kopački rit drugi dan boravka, a nakon održanog drugog dijela radionice pletenja cekara u Seoskom gospodarstvu Ivica i Marica u Karancu.

Tijekom trajanja radionica pletenja cekara, paralelno je održan i partnerski sastanak projekta suradnje „Turizmom razvijamo područje“ s predstavnicima glavnog partnera LAG-om Moslavina te partnerima LAG-om Međimurski doli i bregi, LAG-om Baranja, LAG-om Papuk, LAG-om Virovitički prsten i LAG-om Srijem.

Aktivnosti vezane uz popularizaciju cekara provode se u sklopu projekta suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“ koji je sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, Tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”, Međuteritorijalni projekt suradnje.

Arhiva

Kategorije objava