Studijsko putovanje u Bačko Podunavlje

Ponedjeljak, 23. travnja 2018. | Novosti iz LAG-a

Kao jedna od aktivnosti projekta ECool-Tour, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Ureda za udruge Vlade RH u okviru programa prekogranične suradnje Interreg SI-HR, od 18. do 20. travnja 2018. organizirano je studijsko putovanje u Srbiju, konkretnije u područje Bačkog Podunavlja. Putovanje je od strane projektnih partnera organizirala ACT Grupa, a od strane domaćina Kancelarija za ruralni razvoj Vojvodine i LAG Panonski fijaker iz Sombora.

Studijski posjet počeo je dočekom gostiju iz Hrvatske i Slovenije na čardi Šebešfok, na obali Velikog  Bačkog kanala prokopanog u 19. stoljeću. Riječi dobrodošlice gostima su izrazili Antonio Ratković, zamjenik gradonačelnice Sombora, Jagoda Kočić, voditeljica LAG-a Panonski fijaker i Zdenka Mitić, članica UO LAG-a i tajnica Mjesne zajednice u Bačkom Monoštoru, koja je predstavila područje Bačkog Podunavlja i UNESCO rezervata biosfere Gornje Podunavlje. Nakon vožnje brodićem Velikim Bačkim kanalom slijedio je posjet Vizitorskom centru Karapandža u rezervatu gdje su gosti prošetali šetnom stazom uz stručnog vodiča i upoznali se s bogatom florom i faunom Gornjeg Podunavlja.

Drugog dana putovanja sudionici su posjetili ZOO vrt Miki u selu Kolut, prvi privatni ZOO vrt u Srbiji koji ima preko 100 vrsta životinja iz cijelog svijeta, a prostire se na sedam i pol hektara šuma, travnjaka i desetak umjetnih jezera. Nakon toga, gosti su posjetili Memorijalni muzej Batinske bitke, sagrađen 1981. godine u spomen na bitku iz Drugog svjetskog rata. Nakon godina propadanja, muzej je obnovljen i otvoren 2017. godine.

U popodnevnim satima bio je organiziran posjet Bačkom Monoštoru s ciljem upoznavanja ponude eko-turizma. Zdenka Mitić istaknula je da su mještani u tom pretežno hrvatskom šokačkom naselju prepoznali važnost eko-ruralnog turizma i zaštite prirode te na tome temelje turističku ponudu. Mnoga domaćinstva tako su se specijalizirala za proizvodnju meda, paprike, proizvoda od drva (klompe, čamci), košara i slično. Na domaćinstvu obitelji Periškić održane su prezentacija višedesetljetne tradicije bavljenja pčelarstvom i degustacija meda i proizvoda od meda.

Slijedio je posjet crkvi sv. Petra i Pavla čiji dijelovi nose status spomenika kulture od izuzetnog značaja, kao i obilazak obiteljske radionice koja se bavi tradicionalnim zanatom izrade proizvoda od trske. Gosti su također razgledali Etno-kuću Mali Bodrog, tradicionalnu monoštorsku kuću od naboja prekrivenu trskom koja je nastala s ciljem očuvanja nekadašnjeg načina života na bačkom selu. Na kraju dana bio je organiziran razgled Sombora, grada od pedesetak tisuća stanovnika i administrativnog središta Zapadnobačkog okruga. U Zgradi županije goste je dočekao Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice za kulturu, koji je ukratko govorio o svom gradu.

Posljednjeg dana studijskog putovanja u Čonoplji je organiziran posjet obiteljskom gospodarstvu Rajčanji koje se bavi proizvodnjom hladno prešanog ulja od oraha, bundeve, lana, badema, sezama, eteričnih ulja, tinktura i tjestenine. Gosti su nakon toga posjetili grad Apatin gdje ih je u crkvi Srce Isusovo dočekao Boris Mašić, potpredsjednik njemačkog udruženja Adam Berencz, koji im je govorio o povijesti ovog nekad najvećeg njemačkog grada u Jugoslaviji. Studijsko putovanje završilo je posjetom LAG-u Dunavski biser gdje je goste pozdravila Renata Konstantin, voditeljica LAG-a.

Ovo studijsko putovanje bila je odlična prilika da se gosti upoznaju s turističkom ponudom Gornjeg Podunavlja zasnovanoj na bogatoj povijesti, prirodnoj i kulturnoj baštini i očuvanom tradicionalnim načinom života i rada u ruralnom području. LAG-ovi Panonski fijaker i Dunavski biser održali su 20. travnja 2018. zajedničku Skupštinu na kojoj je dovršeno njihovo spajanje u jedan jedinstveni LAG, s kojim će LAG Međimurski doli i bregi nastaviti razvijati buduću suradnju.

Ovaj projekt sufinanciraju Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovom dokumentu isključiva su odgovornost LAG-a Međimurski doli i bregi.

Arhiva

Kategorije objava