Studijski posjet LAG-a Srijem i LAG-a Posavina

Ponedjeljak, 11. studenoga 2019. | Novosti iz LAG-a

LAG Međimurski doli i bregi je od 6. do 8. studenog 2019. godine bio domaćin studijskog putovanja koje je za svoje članove organizirao LAG Srijem i LAG Posavina. Prvog dana LAG-ovi su posjetili imanje Terbotz i OPG Jakopić u Štrigovi, vinariju s tradicijom proizvodnje vina  još od 1908. godine. U LifeClass Termama Sv. Martin na Muri održana je prezentacija na temu: Koncept “Nula kilometara” lokalna hrana na lokalnom stolu.

Gosti su svoje putovanje nastavili u Žabniku  posjetivši Mlinarsku kuću gdje su razgledali multimedijalnu izložbu, posjetili mlin na Muri te se provozali skelom. Tradicionalnu etnografsku zbirku, dio bogate kulturne baštine Međimurja, gosti iz Srijema i Posavine mogli su razgledati i na Seoskom gospodarstvu Goričanec u Svetom Martinu na Muri. Još jedan primjer dobre prakse gdje su gosti mogli vidjeti životinje, ribolov, sportski tereni, jahanje te uređeni krajolik za opuštanje.

Posjetili su i Farmu jelena i muflona u Jurovčaku – OPG Perhoč gdje su mogli kušati domaće Međimurske specijalitete. Još jedan primjer dobre prakse gosti su vidjeli na Izletištu Vinska kuća Hažić, gdje su uz degustaciju vina, mogli čuti o kandidiranju projekata na nacionalne i EU natječaje – proizvodnja vina, sokova, čipsa od jabuke; degustacija vina, glamping i kratki lanci opskrbe.

Studijsko putovanje završilo je posjetom Crkvi Svetog Jeronima u Štrigovi ( kulturno vjerska baština, fresko slikar Ivan Ragner), a posjetili su i restoran Međimurski dvori u Lopatincu koji je također bogat uspješnim modelima financiranja i provedbe ruralnih projekata – etno sadržaji, suvenirima, Etno art Chef kuhinja, Bajkovita šuma te botanički vrt.

 

 

 

Arhiva

Kategorije objava