Rezultati fotografskog natječaja Moji doli i bregi

Petak, 24. srpnja 2015. | Novosti iz LAG-a

Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi je 1. lipnja raspisala fotografski natječaj na temu Moji doli i bregi. Time je pozvala sve zainteresirane fotografe na dokumentiranje i stvaranje vlastitog doživljaja zadane teme povezane s prirodnim ljepotama, poljoprivredom, turizmom ili kulturnom baštinom na području Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi, tj. na području Općine Gornji Mihaljevec, Općine Nedelišće, Općine Selnica, Općine Strahoninec, Općine Sveti Juraj na Bregu, Općine Sveti Martin na Muri, Općine Šenkovec, Općine Štrigove, Općine Podturen ili Grada Mursko Središće.

Fotografski natječaj Moji doli i bregi završio je 20. srpnja 2015. godine. Na natječaj je pristiglo 55 fotografija fotografa amatera iz Međimurske županije. U utorak, 21. srpnja, održalo se ocjenjivanje pristiglih fotografija od strane neovisnog stručnog žirija (Vjeran Žganec Rogulja, Ratko Pesek i Filip Lučin).

Žiri je odabrao pet najboljih fotografija, a komentare žirija na odabrane fotografije objavljujemo niže uz svaku fotografiju. Najbolje ocijenjene fotografije su:

1. Siniša Ludaš – Mlin na Muri


Vjeran: Od svih pristiglih, tehnički najbolja fotografija odlične kompozicije sa gotovom svim elementima fotografiranja pejzažne fotografije koji u toj vrsti moraju biti zastupljeni- malo dužom ekspozicijom “razmazana” rijeka Mura koja ujedno prikazuje njenu silinu, filter…. Izrađena u crno bijeloj tehnici koja apsolutno opravdava odabrani motiv- stari mlin, stara Mura.

Ratko: Tehnika, motiv, kompozicija, a možda i pokoja osobna emocija iz djetinjstva lansirali su ovu prekrasnu fotografiju na prvo mjesto. Bravo!

Filip: Za mene fotografski najkvalitetnija fotografija na natječaju koja već poznat i mnogo fotografiran motiv prikazuje u drugačijem svjetlu. Baš zbog toga se odmah istaknula kao jedan od favorita.

2. Nikola Tomašić – Solar sheeps


Vjeran: Novinska fotografija s odličnom pričom- netipični i “manje profesionalan” kadar, što zapravo u dokumentiranju ovog motiva te za termin “dokumentarna fotografija” i ne igra bitnu ulogu, već činjenica da je taj trenutak zamijećen i zabilježen okom fotografa na njegov način…. Fotografija s porukom, i promatrajući ju glavom nakratko proleti nostalgija za prošlošću, zabrinutost sadašnjošću s velikim upitnikom ispred budućnosti….

Ratko: Unatoč tehničkom nesavršenstvu fotografije, priča koju priča ovaj zabilježeni trenutak seže daleko u budućnost Međimurja. Vizionarska fotografija fotoproroka 🙂

Filip: Mnogo smo promišljali oko ove fotografije, no na kraju smo ipak odlučili staviti ju na visoko mjesto jer unatoč tehničkim i inim fotografskim nedostacima ipak priča priču današnjeg i budućeg Međimurja.

3. Matej Ščavničar – Štrigova


Vjeran: Vintage tehnika prikaza Štrigovskih bregi iz netipičnog kuta koje smo inače iz tog kraja navikli vidjeti. Nekoliko važnih štrigovskih simbola: od crkvi, bregi pa do vinograda, kadriranih ukoso što pomalo daje i osjećaj dobrog raspoloženja i veselog stanja koji prolete na samu pomisao Štrigove, vinograda i naravno najboljeg vina.

Ratko: Kak se i šika, od fotografa se očekuje da svim čulima osjeća prostor koji bilježi. Štrigova sa svoja tri turnja bezvremenski je motiv na ovoj fotografiji zabilježen okom pjanog autora.

Filip: U današnje doba, instagrama, sebića i svega, ova se fotografije se savršeno uklapa a tu je još i poznata Štrigovska vizura, pa odabir ipak nije bio tako težak.

4. Helena Šafarić – Stara Kuća


Vjeran: Pristojan dokument s velikom vrijednošću- nečeg starinskog i Međimurja te bitnost očuvanja baštine kao takve.Pristojan dokument s velikom vrijednošću- nečeg starinskog i Međimurja te bitnost očuvanja baštine kao takve.

Ratko: Starinski motiv, kadriranje, format, tonalitet boja, hiža… jednostavno i krasno.

Filip: Kućica s malim prozorima, ispred grmovi cvijeća, iza voćnjak i vinograd, što je to drugo nego scena sa bilo kojeg međimurskog brega?

5. Mario Novak – Ribnjak Selnica

5.Mario Novak -Ribnjak Selnica
Vjeran: Panorama jezerca,čvrst kadar- prikaz prekrasnog sunčanog dana zimi, nije nas ostavila ravnodušnima po ovoj ljetnoj sapari….

Ratko: Tko još nije, svakako mora posjetiti lokaciju s koje je snimljena ova fotografija. Odiše mirom, posebno u to zimsko doba, a danas kada je vani 30 u hladu fotografija prirodno odiše idiličnošću.

Filip: Fotografski vrlo korektno odrađena panoramska fotografija koja nam u zimskom tonu prikazuje još jedan čest element međimurskih dolova i bregova, to su naravno ribnjaci, jezerca, rukavci, tu i tamo još i koja bara…

Čestitamo dobitnicima i zahvaljujemo svim sudionicima fotografskog natječaja na prekrasnim fotografijama naših doli i bregi.

Arhiva

Kategorije objava