Rezultati 4. fotografskog natječaja “Moji doli i bregi”

Ponedjeljak, 27. kolovoza 2018. | Novosti iz LAG-a

Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi raspisala je 4. Fotografski natječaj „Moji doli i bregi“ koji je trajao od 01. svibnja do 31. srpnja 2018. godine.

Foto natječaj je imao dvije teme:
1. Kulturna baština područja LAG-a (sukladno obilježavanju 2018. godine kao godine Europske kulturne baštine)
2. Ruralni razvoj (poljoprivreda, turizam i druge aktivnosti kojima se potiče ruralni razvoj na području LAG-a)
Sadržaj fotografije morao je biti povezan s temama, a fotografije su morale biti snimljene na području LAG-a Međimurski doli i bregi, tj. na području Općine Belica, Općine Domašinec, Općine Gornji Mihaljevec, Općine Mala Subotica, Općine Nedelišće, Općine Selnica, Općine Strahoninec, Općine Sveti Juraj na Bregu, Općine Sveti Martin na Muri, Općine Šenkovec, Općine Štrigova, Općine Podturen, Općine Pribislavec i Grada Mursko Središće.

Za najbolje fotografije nagrade su osigurali članovi LAG-a: Restoran Međimurski dvori, LifeClass Terme Sveti Martin, Vinska kuća Dvanajščak-Kozol, Vinska kuća Hažić, OPG Čekunec, Vina Kerman, Keramika Fajgl, OPG Preložnjak, Uljara Poljoposavec, OPG Trupković, Vina Horvat, OPG Vugrinec, OPG Dolenčić i Seoski turizam Goričanec.

Na natječaj je pristiglo 50 fotografija, a neovisni ocjenjivački žiri, u sastavu Ratko Pesek, Davor Žerjav i Davorin Mance, sastao se dana 22. kolovoza 2018. godine te obavio žiriranje pristiglih fotografija.

Odabrane su po 3 najbolje fotografije iz svake zadane kategorije koje u nastavku objavljujemo:

KULTURNA BAŠTINA

1.Miroslava Novak – starinski kolač

2.Alenka Novak – autohtoni međimurski konj

3.Željko Matulic – Štrigova

RURALNI RAZVOJ

1.Miroslava Novak – biciklisti

2. Željko Matulic – Mlin na Muri

3. Ivan Hadeljan – kosac žita

Sve pristigle fotografije na natječaj možete vidjeti OVDJE.

 

OSVRT STRUČNOG ŽIRIJA

Kulturna baština

Prva nagrada u kategoriji “Kulturna baština” pripala je Miroslavi Novak koja je kroz fotografiju uspješno dočarala i doživljaj, tako da je jedan od članova žirija tijekom ocjenjivanja istaknuo – osim kaj lepo zglediju su sigurno i fini! Ovaj starinski kolač jedan je od prepoznatljivih kulinarskih motiva kulturne baštine Međimurja, a ruka u prvom planu očito iskusne kuharice dodatno doprinosi tom doživljaju okusa. Osim samog motiva, moćne i tople boje, skladna kompozicija i dubinska oštrina koja ne dopušta mirovanje pogledu već ga potiče da prirodno klizi po tom finom motivu, neki su od elemenata koji su taj rad lansirali na prvo mjesto.

Međimurski konj, plemenita je i čistokrvna pasmina te spada u ugrožene autohtone hrvatske pasmine i kao važan dio kulturne baštine Međimurja zasluženo je prošetao do drugog mjesta našeg foto natječaja zajedno s autoricom Alenkom Novak. Karakter međimurskog konja je uravnotežen, krupnog je rasta i mišićav pa ga i ova fotografija prikazuje vjerno, a atmosfera fotografije to i dočarava – pomalem, al sigurno, rekli bi kod nas u Međimurju.

Iako Štrigova i jena dva turnja već tradicionalno ulazi u nagrađivane motive, fotografija Željka Matulica svojom kompozicijom i općenitim skladom zaslužuje treće mjesto u kategoriji “Kulturna baština”.

Ruralni razvoj

Dinamične bicikliste uhvaćene kroz leću Miroslave Novak na neki način možemo poistovjetiti s biciklističkim stazama Međimurja koje su atraktivne, uređene, a i svakako dinamične. Žuta boja repice (pretpostavljamo) po kojoj je Međimurje i prepoznatljivo u kontrastu s plavim, unificiranim vozačima, dodatno doprinosi atraktivnosti ove fotografije i promatraču otkriva koliko je truda fotografkinja uložila u ovu kompoziciju snimljenu u pravom trenutku. Zaslužila je prvo mjesto u kategoriji “Ruralni razvoj”.

Iako smo u prethodnim natječajima već nagrađivali motiv mlina na Muri, fotografija Željka Matulica oduševila nas je mistikom koja je obavija i pomalo nestvarnim, čak filmskim bojama – kak da je živa! Bravo za drugo mjesto!

Fotografija Kosac žita Ivana Hadeljana dočarava dinamiku rada vrijednih ruku – kak se negda pri nama v Međimurju delalo. Osim što je tehnički ispravna, kolor korektna i kompozicijski skladna, koscu poručujemo – pazi prste! 😉

Arhiva

Kategorije objava