Rezultati 3. fotografskog natječaja “Moji doli i bregi”

Utorak, 3. listopada 2017. | Novosti iz LAG-a

Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi raspisala je 3. Fotografski natječaj „Moji doli i bregi“ koji je trajao od 15. srpnja do 15. rujna 2017. godine.
Tema foto natječaja je bila „Moji doli i bregi“, a sadržaj fotografije morao je biti povezan s prirodnim ljepotama, poljoprivredom, turizmom, kulturnom baštinom ili manifestacijama na području Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi, tj. na području Općine Belica, Općine Domašinec, Općine Gornji Mihaljevec, Općine Mala Subotica, Općine Nedelišće, Općine Selnica, Općine Strahoninec, Općine Sveti Juraj na Bregu, Općine Sveti Martin na Muri, Općine Šenkovec, Općine Štrigove, Općine Podturen, Općine Pribislavec i Grada Mursko Središće.

Na natječaj je pristiglo 50 fotografija, a neovisni ocjenjivački žiri, u sastavu Ratko Pesek, Mišo Varga i Marin Kuharić, sastao se dana 29. rujna 2017. godine te obavio žiriranje pristiglih fotografija. Odabrano je 5 najboljih fotografija koje objavljujemo u nastavku zajedno sa osvrtima žirija.

1. Željko Matulic

Komentari žirija:

Prva nagrada pripada autoru koji kao da je ekranizirao staru međimursku popevku “Međimurje kak si lepo zeleno”. Tehnički i kompozicijski fotografija je vrlo korektna. Uhvaćeni kroz jutarnu maglu koja neumoljivo prekriva dole i brege, motivi izgledaju pomalo nestvarno, čak minijaturno – usprkos svojoj stvarnoj, impozantnoj veličini. Kao iz bajke, dva “turnja” crkve Svetog Jeronima u Štrigovi, vijugava cestica koja vodi do najboljih vinograda, vikendice raštrkane po brežuljcima i susjedna Mađarska u daljini promatrača ostavljaju bez daha. Međimurje, pa tko te ne bi volio?

Slika koja zadovoljava sve bitne značajke objavljenog natječaja, dakle vrlo dobro i kvalitetno prikazuje mjesto koje je bitno za Međimurje (Štrigova), a s druge strane odrađena je tehnički savršeno i među svim slikama definitivno je odskakala u svim pogledima, te je zaslužila prvo mjesto samog foto natječaja.

2. Alenka Novak

Komentari žirija:

Drugonagrađena fotografija ovjekovječuje prepoznatljiv motiv Međimurja – “vredne roke”, na što su mnogi međimurci posebno ponosni. Plitka dubinska oštrina, crno-bijela tehnika i na tren zaustavljene ruke u radu samo su neki elemenata fotografije koja ostavlja dojam bezvremenosti.

Slika prikazuje detalj bitne tradicije za našu županiju, obrađena je u crno-bijeloj tehnici što pridonosi samoj značnosti, a ujedno i starosti samog običaja. Tehnički je odrađena kako treba i zato je definitivno zaslužila drugo mjesto u našem odabiru.

3. Mario Blažević

Komentari žirija:

Djeca u igri. Zmajevi. Vinogradi. Sunce. Međimurje. Klasična kompozicija, dinamika i veseli trenutak u kojem je motiv uhvaćen lansirali su ovu fotografiju na treće mjesto.

Slika koja prikazuje prirodnu ljepotu Međimurja i savršeno zelene trave, te dijete i zmaj koji su uhvaćeni u savršenom trenutku zaigranosti i sreće. Vrlo lako bi mogla biti na prvom mjestu da se na samoj slici vidi neki detalj Međimurja koji bi ukazivao da je baš tamo uslikana, a ne kao da može nastati na bilo kojem brežuljku. Tehnički odlična kompozicija, uz odličan lens flare te prirodne boje.

4. Luka Bahun

4. Luka Bahun - svetomartinski krampus

Komentari žirija: 

Fotografija na četvrtom mjestu dinamikom pokreta i jarkim bojama zorno prikazuje zašto je strašni krampus odgovoran za mnoštvo dječjih suza.

Međimurski krampus, opet slika koja dočarava bitnu tradiciju Međimurja, tehnički odrađena jako dobro, ali zaslužila je četvrto mjesto jer je uslikana u zatvorenom prostoru, klubu. Mislim da bi bila puno više rangirana da je uslikana u prirodnom okruženju jer bi još više naglasila sve bitne značajke samog natječaja.

5. Marko Kovačić

Komentari žirija: 

Na petom mjestu nalazi se fotografija koja prikazuje klasične međimurske motive uokvirene dugom nakon kiše, jarkih boja, a tamnog neba koje doprinosti teatralnom “štihu” fotografije.

Jasno se vidi da je ova slika, uz par ostalih koje su pristigle na natječaj, uslikana mobitelom i baš zato je zaslužila mjesto u pet najboljih jer nije nužno imati profesionalnu opremu da se uslika savršena slika. Kompozicija slike je odlična, a sjena na donjem dijelu i duga naglašavaju dinamičnost samog trenutka, te odlično prikazuju dolove i brijegove samog Međimurja.

Autori odabranih 5 fotografija bit će nagrađeni bogatim poklon paketima članova LAG-a Međimurski doli i bregi: LifeClass Terme Sv. Martin, Accredo d.o.o., Malo selo d.o.o., OPG Ina Kerman, Vinska kuća Dvanajščak-Kozol, OPG Christian Preložnjak, Obrt Keramika Fajgl, Vinogradarstvo i podrumarstvo Branimir Jakopić, Poljoposavec d.o.o., Vinarija Štampar, Ugostiteljski obrt Orijent, OPG Nenad Preiner, Vina Horvat d.o.o i OPG Željko Trupković. Autori najboljih fotografija će biti kontaktirani zbog dogovora oko preuzimanja nagrada.

Čestitamo dobitnicima i zahvaljujemo svim autorima fotografija na sudjelovanju u 3. Fotografskom natječaju “Moji doli i bregi”!

Sve fotografije pristigle na natječaj možete pogledati OVDJE.

Arhiva

Kategorije objava