Radionica LEADER Mreže Hrvatske održana u Jastrebarskom

Petak, 16. studenoga 2018. | Novosti iz LAG-a

U organizaciji LEADER Mreže Hrvatske i LAG-a Sava, u Jastrebarskom je od 13. do 16. studenog 2018. godine održana radionica pod nazivom “Integrirani lokalni razvoj provedbom LEADER/CLLD-a – uvod u vrednovanje LAG-ova/LRS i jačanje međusobne suradnje LAG-ova“. Suorganizatori radionice bili su Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske i Društvo za razvoj slovenskega podeželja iz Republike Slovenije.

Teme kojima je radionica bila posvećena bile su nove Europske smjernice za jačanje LEADER/CLLD pristupa u novom programskom razdoblju 2021-2027, iskustva LAG-ova Republike Slovenije u provedbi evaluacije LRS u programskom razdoblju 2007-2013, priprema za evaluaciju provedbe LRS i rada LAG-ova u razdoblju 2014-2018 u RH, te iskustva LAG-ova u provedbi i pripremi projekata suradnje na međunarodnoj i nacionalnoj razini.

Prvog dana održan je terenski obilazak područja LAG-a Sava tijekom kojeg su sudionici posjetili OPG Bresnica, primjer dobre prakse i korištenja sredstava podmjere 6.1. Programa ruralnog razvoja. Obišli su i Repro Eko imanje u svrhu promocije ruralnog turizma i turizma doživljaja, te spomenik vrtne arhitekture – Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom kao primjera projekta financiranog iz ESI fondova. Kasnije je održana radionica na temu Europske smjernice za jačanje LEADER/CLLD pristupa integriranom razvoju lokalnih područja u novom programskom razdoblju 2021.-2027. koju su vodili predstavnici LEADER mreže Hrvatske. Osnovne metodološke postavke i obveze interne međuevaluacije LAG-ova sudionicima je predstavila voditeljica LAG-a Terra Liburna Anđela Cvjetković na predavanju Vrednovanje dodane vrijednosti LAG-ova provedbom LRS.

U srijedu su radionicu pod nazivom Priprema za vrednovanje (evaluaciju) provedbe LRS i rada LAG-ova u razdoblju 2014-2018 u Republici Hrvatskoj vodili Bernardica Bošnjak i Ranko Glumac iz Službe za praćenje i vrednovanje PRR RH iz Ministarstva poljoprivrede, te Ivan Ciprijan iz Službe za razvoj lokalne zajednice iz Ministarstvo poljoprivrede. Iskustva LAG-ova Republike Slovenije u provedbi vrednovanja (evaluacije) LRS u prošlom programskom razdoblju te u pripremi za vrednovanje (evaluaciju) provedbe LRS i rada LAG-ova u razdoblju 2014-2018 predstavili su Mojca Metličar i Jože Ocepek iz Društva za razvoj slovenskega podeželja.

U terenskom obilasku područja LAG-a Sava sudionici radionice upoznali su se s primjerima dobre prakse razvoja održive poljoprivrede u području zaštićene prirode, a posjetili su Rudnik Svete Barbare u Rudama i Grgosovu špilju u Otruševcu na Plješivici.

Trećeg dana su se sudionici radionice upoznali s iskustvima LAG-ova Republike Slovenije u provedbi i pripremi projekata suradnje u proteklom (2007.-2013.) i tekućem programskom razdoblju (2014.-2020.). Kasnije su predstavnici LAG-ova i drugih institucija predstavili prijedloge projekata suradnje LAG-ova na nacionalnoj razini, nakon čega su održane interaktivne konzultacije za odabir prioritetnih projekata i programiranje partnerstva te pripremu projekata suradnje. U terenskom obilasku područja LAG-a Sava sudionici radionice posjetili su grad Samobor gdje im je predstavljen projekt revitalizacije tradicijskih obrta Grada.

 

Arhiva

Kategorije objava