Putem financijskih instrumenata očuvano preko 2 tisuće radnih mjesta i nabavljeno 54 tisuće životinja

Utorak, 4. siječnja 2022. | Novosti iz ruralnog razvoja

Službena platforma Europske komisije za savjetodavne usluge o financijskim instrumentima FI-compass priprema brošuru o studiji slučaja hrvatske sheme mikro i malih zajmova kao primjer dobre prakse drugim državama članicama EU. Rezultat je to pozitivnih ocjena krajnjih primatelja i iznimno uspješnog korištenja sredstava financijskih instrumenta Programa ruralnog razvoja (FI PRR) koja su hrvatski poljoprivrednici u 2019. godini koristili u većem broju nego u ijednoj drugoj zemlji članici EU dok je 2020. godine primat preuzela mnogo veća Poljska, a Republika Hrvatska je ostvarila visoko drugo mjesto. Iz tog se razloga ukupni raspoloživi iznos financijskih instrumenata povećavao u nekoliko navrata te je s inicijalnih 536 milijuna kuna došao na više od 782 milijuna kuna, pri čemu je zaključno s listopadom ove godine isplaćeno 437 milijuna kuna za 1.216 krajnjih primatelja. Zahvaljujući projektima koji su bili podržani financijskim instrumentima nabavljeno je više od 54 tisuća životinja te otvoreno ili očuvano više od 2.300 radnih mjesta.

Naime, u Hrvatskoj su od 2018. godine u okviru Programa ruralnog razvoja, osim bespovratnih sredstava, na raspolaganju i financijski instrumenti Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj, od 2019. godine Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj i Investicijski krediti za ruralni razvoj, a od 2020. godine uslijed COVID-19 krize i Mikro zajmovi za obrtna sredstva za ruralni razvoj te Obrtna sredstva za ruralni razvoj, koji se provode u suradnji s korisnicima HAMAG-BICRO-m i HBOR-om, sve u svrhu poticanja rasta i razvoja te održanja likvidnosti poslovanja poduzetnika u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva. Riječ je o izuzetnim pogodnostima pri kreditiranju, uključujući kamatnu stopu nižu od tržišne, duže rokove korištenja sredstava i njihove otplate itd.

Najveći udio korisnika prema veličini organizacijskog oblika čine mikro poduzeća (83%), a posebno je zanimljiv podatak da mladi poljoprivrednici sudjeluju sa značajnim udjelom korištenih i isplaćenih sredstava FI PRR (21%), pri čemu je najveći udio projekata mladih poljoprivrednika u kategoriji 20-50 hektara zemljišnih resursa. Kako bi se dodatno doprinijelo generacijskoj obnovi mladim će poljoprivrednicima u okviru FI SP ZPP u novom programskom razdoblju 2023.-2027. biti osigurana i mogućnost kupovine zemljišta bez ograničenja u ukupnoj vrijednosti investicije, uz kontinuitet provedbe uspješnih modela financiranja.

U anketi koju je u prosincu 2021. godine provelo Ministarstvo poljoprivrede sudjelovalo je 575 ispitanika (uključujući neke od sadašnjih krajnjih primatelja FI PRR) koji su postojeći sustav provedbe FI PRR ocijenili izuzetno pozitivnim, pri čemu je 79 % korisnika kamatnu stopu, koja za sve izdane zajmove i kredite FI PRR prosječno iznosi 0,46 %, ocijenilo najvišom ocjenom. Također značajno, gotovo trećina ispitanika podnijela je prijavu za FI, koja je odobrena gotovo svim podnositeljima, odnosno njih više od 92 %.

Izvor: Program ruralnog razvoja

Istaknuta slika: Zeljko Matulic_Ergela Međimurskog konja

Arhiva

Kategorije objava