Projektni partneri upoznali područje LAG-a Međimurski doli i bregi

Četvrtak, 13. listopada 2022. | Novosti iz LAG-a

Nakon studijskog putovanja partnera na područje LAG-a Zagorje-Sutla, dan kasnije 11. listopada 2022. je realiziran posjet području LAG-a Međimurski doli i bregi, u sklopu istog projekta suradnje „Okusi tradicije“.

Tako je nešto više od pedesetak osoba s područja LAG-a Zagorje-Sutla, LAG-a Posavina i LAG-a Zapadna Slavonija posjetilo Međimurje.

Na području LAG-a Međimurski doli i bregi sudionici su u jutarnjim satima posjetili Mađerkin Breg i vidikovac s ukupnom visinom od 28 metara i pogledom koji se pruža na međimurske gorice i vinarije.  Na prvoj destinaciji su predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi i načelnik Općine Štrigova prisutnima zaželjeli dobrodošlicu uz predstavljanje lokacije. Potom je uslijedio razgled vinarije Cmrečnjak uz degustaciju vina. U Međimurskom štacunu prezentirana je udruga „Najbolje ‘z Međimurja“ kao međimurski kratki opskrbi lanac. Sudionici su tako imali prilike razgledati sušaru, prodajni dio i kušati proizvode međimurskih proizvođača poput sireva, namaza različitih vrsta kao i razne sokove. Nakon autentičnog međimurskog ručka u restoranu Kneja, zaputili su se na OPG Pozojov vrčak obitelji Hren, koja se bavi regenerativnom poljoprivredom. Tako su se sudionici prošetali vrtom prepunim domaćim vrstama cvijeća, grmlja, voća i povrća te su kušali pečene jabuke i sok od kadulje. U Pozojevom vrčaku su dodatno svoje proizvode izložili OPG Kristoš, a održana je i prezentacija izrade cekara.

Projekt “Okusi tradicije” međuteritorijalni je projekt suradnje čiji je glavni partner LAG Zapadna Slavonija, a partneri su još LAG Posavina, LAG Međimurski doli i bregi i LAG Zagorje-Sutla, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ciljevi projekta su razvoj ruralnog turizma (selektivnih oblika turizma) i s njime povezanih djelatnosti, podizanje razine znanja o konceptu „od polja do stola“ s naglaskom na mlade te jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine kroz promociju kratkih lanaca opskrbe.

Search

Arhiva

Kategorije objava