Program potpore proizvođačima tovnih svinja

Srijeda, 10. veljače 2021. | Novosti iz ruralnog razvoja

Program potpore proizvođačima tovnih svinja zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19 i pojavom afričke svinjske kuge u postupku je elektonskog savjetovanja do 14. veljače 2021. godine. Za provedbu Programa u 2021. godini osigurano je 3 milijuna kuna iz Državnog proračuna.

Zbog okolnosti navedenih okolnosti proizvođači u sektoru tovnog svinjogojstva suočeni su s drastičnim padom potražnje i cijene svinjskog mesa. Cilj potpore je pružanje hitne financijske pomoći proizvođačima tovnih svinja zbog iznimnih i dugotrajnih poremećaja na tržištu. Potporom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost proizvođača i očuvati razina primarne proizvodnje prije koronakrize.
 
Prihvatljivi korisnici su 

  • mikro, mali i srednji poduzetnici upisani u Upisnik poljoprivrednika ili OPG-a i Registar farmi,
  • 30 dana od stupanja na snagu Pravilnika Programa u odobrene objekte za klanje papkara isporučili su tovne svinje najmanje utvrđene težine trupa 105 kilograma kategorije T1 i T2 evidentirane u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja.

Procjenjuje se da će broj korisnika ove mjere biti više od 500, a maksimalan broj prihvatljivih grla po korisniku iznosi 750.

E-savjetovanje se nalazi na poveznici.

Više o navedenom pročitajte ovdje.

Arhiva

Kategorije objava