PRIJAVITE PROJEKT ZA AGRICULTURE&RURAL INSPIRATION AWARD (ARIA)

Petak, 19. travnja 2024. | Novosti iz ruralnog razvoja

Slijedite primjere prošlogodišnjih prijavitelja, prijavite svoj projekt!

Drugi od prošlogodišnjih prijavitelja za Nagradu ARIA (Agricultural and Rural Inspiration Awards), bilo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Pocedulić“. Prijavili su projekt naziva „Heljda se napokon vratila“, budući da je OPG registriran kao jedini ovlašten za uzgoj prve autohtone hrvatske sorte heljde „Varaždinska heljda“. Projekt je financiran iz mjere 6, kroz tip operacije  6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području u iznosu od  42.500,00 eura bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. godine.

Osnovni cilj projekta bio je dobivanje potrebnih sredstava za kupnju opreme za preradu heljde kao i rekonstrukciju objekta za držanje opreme, skladištenja i prerade heljde. OPG Pocedulić registrirao je tradicionalnu djelatnost proizvodnje heljdinih ljuski koje se dobivaju preradom na nabavljenoj opremi i pakiraju u jastučnice za razne namjene.

Osim toga, korištenjem nove opreme smanjena je potrošnja plina i električne energije, zainteresiranim kupcima su ponuđeni novi i inovativni proizvodi opće namjene od heljde dobiveni radom na novoj opremi, povećan je broj zaposlenih žena u lokalnoj zajednici te su organizirani edukativni posjeti OPG-u učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, kao i onih iz ERASMUS+ projekata.

Slijedite primjer OPG-a Pocedulić i prijavite se na #ARIAwards24.

Izvor: PRR

Arhiva

Kategorije objava