Okusi tradicije obilježili kulinarske radionice

Četvrtak, 23. prosinca 2021. | Novosti iz LAG-a

U sklopu projekta suradnje LAG-ova „Okusi tradicije“, LAG Međimurski doli i bregi je organizirao i proveo tri kulinarske radionice s ciljem edukacije i promocije bogate kulinarske baštine Međimurja.
Sve tri radionice su održane u Etno Art Chef kuhinji u sklopu Izletišta Međimurski dvori u Lopatincu, a na svakoj radionici sudjelovalo je dvadesetak zainteresiranih amaterskih kuhara i kuharica, željnih pobližeg upoznavanja međimurske gastronomije i njene izvedbe na moderniji način.
Zajedničko obilježje svih korištenih recepata na radionicama je bilo tradicionalno međimursko „pretepeno, tenfano i kalapajsano“, epiteti koji su specifični za jedan dio tradicionalne gastronomske ponude najsjevernije hrvatske regije.


Prva radionica održana je 08. prosinca uz vodstvo Tatjane Martinjaš iz Restorana Međimurski dvori koja je sudionicima prenijela male tajne pripreme temfane piletine, pretepene međimurske juhe s mesom, trganci s vrhnjem i tradicionalnih slatkih poslastica štrukli i zlevanke.
Na drugoj radionici održanoj 13. prosinca, Slađana Herman, nastavnica u Srednjoj školi Prelog i chef u Restoranu Herman, prisutnima je prezentirala pripremu pretepene međimurske juhe s gljivama i hajdinskom kašom, kuhane šunke s kalapajsanim kalamperom, salatu od ječmene kaše, povrća i lisnatih salata, te za desert slatki proseni/kukuruzni močnjak sa šumskim voćem. Uz praćenje recepata, Slađana je otkrila i nekoliko bitnih trikova u pripremi navedenih jela, nepoznatih i mnogim iskusnim kuharicama.
Najveći interes vladao je za treću radionicu koja je održana 16. prosinca, a vodili su je Kasandra Draganić i Domagoj Jakopović Ribafish (food bloger). Na posljednjoj radionici prezentirani su pomalo neobični recepti za modernistički pripremljena tradicijska jela kao što je pohani prezvuršt i krvavice s kalapajsanim krumpirom, trganci s umakom od gljiva u vinu, te za desert zlevanka s pekmezom od buče i bučinim uljem. Bilo je neobično i zanimljivo, a dobre atmosfere nije nedostajalo ni na jednoj radionici.
Uskoro slijedi i izdavanje mini kuharice s korištenim receptima koja će se distribuirati u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj.

LAG Međimurski doli i bregi, LAG Zapadna Slavonija, LAG Posavina i LAG Zagorje-Sutla provode projekt suradnje “Okusi tradicije” koji je usmjeren na razvoj ruralnog/gastronomskog turizma, promociju koncepta „od polja do stola“ te na jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine. Projekt je sufinanciran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, Tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”, Međuteritorijalni projekt suradnje.

Galerija – 1. radionica 08.12.2021.

Galerija 2. radionica 13.12.2021.

Galerija 3. radionica 16.12.2021.

Arhiva

Kategorije objava