Okusi tradicije LAG-a Posavina i LAG-a Zapadna Slavonija

Utorak, 4. listopada 2022. | Novosti iz LAG-a

U sklopu projekta suradnje pod nazivom “Okusi tradicije” na području Brodsko-posavske županije,  19. i 20. rujna 2022. godine, održano je dvodnevno studijsko putovanje LAG-ova partnera čiji su domaćini bili LAG Posavina te LAG Zapadna Slavonija.

Na dvodnevnom studijskom putovanju sudjelovali su predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi i LAG-a Zagorje-Sutla.

Studijsko putovanje započelo je u selu Živike, posjetom turističkom obiteljskom gospodarstvu Kereković kao prvom turističkom obiteljskom odredištu za seoski turizam u Brodsko-posavskoj županiji. Ovo je gospodarstvo primjer autentične gastro ponude ovoga kraja. Sudionici su tako imali prilike uživati u degustaciji slavonskih specijaliteta na gospodarstvu na kojem su imali prilike vidjeli konje pasmine lipicanac te crne slavonske svinje. Nakon gospodarstva Kereković, zaputili su se u Eko etno selo Stara Kapela koje je smješteno među obroncima Požeške gore, a u kojem su u sklopu OPG-a Staklarević imali priliku vidjeti izradu domaćih rezanci i krpica. Uslijedio je ručak s tradicionalnom gastronomskom slavonskom ponudom, a sudionici su netom prije obišli selo u kojem danas živi 9 stanovnika.

Drugog dana je program započeo u Slavonskom dućanu koji je smješten u samom centru Nove Gradiške. Dućan nudi lokalne tradicionalne eno i gastro proizvode te ručne radove proizvođača novogradiškog kraja. Sudionici su zatim posjetili OPG Kraljić u Rešetarima koji se bavi proizvodnjom vinove loze i vina, kao primjer dobre prakse iskorištavanja sredstava iz Europske unije preko nacionalnih natječaja za poljoprivredna gospodarstva kojim je obnovio mehanizaciju i opremu na gospodarstvu te na natječaja Hrvatske turističke zajednice preko kojeg je obnovljena kušaona s terasom. Specifičnost ovog vinskog podruma je proizvodnja pjenušavog aromatiziranog vina kakvo još nije uobičajeno u Hrvatskoj. Na sljedeću lokaciju sudionike su do OPG-a Madžarević prevezli konji na fijakerima. Na OPG-u Madžarević, uz bogatu gastronomsku ponudu, predstavljen je i uzgoj konja, te kočije koje imaju na imanju. Posljednja stanica na ovom dvodnevnom studijskom putovanju bio je posjet OPG-u i destileriji Bošnjak Beer&Gin koji se bave proizvodnjom piva i gina. Zanimljivost oko proizvodnje gina je u tome što primarni alkohol dobivaju destilacijom piva.

Projekt “Okusi tradicije” međuteritorijalni je projekt suradnje čiji je glavni partner LAG Zapadna Slavonija, a partneri su još LAG Posavina, LAG Međimurski doli i bregi i naš LAG, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ciljevi projekta su razvoj ruralnog turizma (selektivnih oblika turizma) i s njime povezanih djelatnosti, podizanje razine znanja o konceptu „Od polja do stola“ s naglaskom na mlade te jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine kroz promociju kratkih lanaca opskrbe.

Arhiva

Kategorije objava