Održana pokazna radionica pletenja cekara

Petak, 27. studenoga 2020. | Novosti iz LAG-a

LAG Međimurski doli i bregi je pokrenuo niz aktivnosti vezano uz promociju pletenja cekara kao nematerijalne kulturne baštine Međimurja, a u sklopu projekta suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“.

Kako edukativne radionice zbog epidemioloških mjera još uvijek nažalost nije moguće fizički održavati, pokrenute su promotivne aktivnosti pa je iz tog razloga u srijedu 25.11.2020. u Kući za odmor Lina u Pleškovcu održana pokazna radionica za potrebe snimanja edukativnog dokumentarnog filma i izrade brošure.
Pokazna radionica pletenja cekara i uporabnih predmeta od komušine održana je u suradnji s iskusnim cekerašicama iz Udruge žena Nedelišće, Udruge žena Pušćine te KUU Seljačka Sloga Nedelišće koji su za promotivne svrhe ustupili i svoje fašničke maske – nošnje od „luščija“.
Promotivni materijali bit će izrađeni uz stručnu podršku Muzeja Međimurja Čakovec pa je na navedenoj radionici sudjelovala i Janja Kovač, kustosica i voditeljica etnografskih zbirki.
Za ciklus edukativnih radionica „Cekari-tradicija na moderan način“, koje će se održati nakon popuštanja mjera, vlada veliki interes, a osobito mlađih generacija što je i svrha ovakvih aktivnosti očuvanja tradicije kakve LAG Međimurski doli i bregi sve češće uključuje u svoje projekte.
Cilj provedbe radionica i popratnih promotivnih materijala je zaštita i prijenos vještine nematerijalne kulturne baštine na mlađe naraštaje na cijelom području LAG-a Međimurski doli i bregi; kreiranje unikatnih predmeta i suvenira i promocija područja LAG-a Međimurski doli i bregi.

Projekt suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“ sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, Tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”, Međuteritorijalni projekt suradnje.

Search

Arhiva

Kategorije objava