Održana konferencija vezana uz provedbu projekta NEW LOW u Sloveniji

Utorak, 10. listopada 2023. | Novosti iz LAG-a

U Sloveniji, Novom mestu, je od 02. do 4. listopada 2023. godine održana konferencija vezana uz provedbu projekta Nove mogućnosti učenja o održivom ruralnom turizmu za žene u pograničnim područjima (NEW LOW). Riječ je o projektu financiranom sredstvima Erasmus+ programa, Ključna aktivnost KA2 Strateška partnerstva.

Na konferenciji i sastanku su sudjelovali partneri projekta Institut za prekogranična područja iz Bora, Srbija, LAG Međimurski doli i bregi te Razvojni Centar Novo Mesto iz Novog Mesta, Slovenija kao domaćin. Tom prigodom su predstavnici partnera raspravljali o aktivnostima i rezultatima do završetka projekta, razmjenjivali iskustva u ruralnom turizmu te razgovarali o budućim suradnjama kroz različite programe i fondove.

Zaključci s navedenog sastanka su uspostava web stranice vodiča za ruralni turizam koji će, na navedenoj stranici, biti objavljen na četiri jezika (engleski, hrvatski, srpski i slovenski) uz mnoge korisne materijale relevantne za ruralni turizam (radni materijali i materijali za obuku, promotivni materijali projekta, drugi korisni materijali vezani uz ruralni turizam i primjeri dobre prakse).  Organizacijom pilot obuke testirati će se inovativna praksa učenja i poučavanja žena poduzetnica (i potencijalnih poduzetnica) u ruralnom turizmu te će ujedno povećati njihovo znanje i svijest o mogućnostima diversifikacije aktivnosti u seoskim kućanstvima, kao i da budu proaktivnije u pitanjima ravnopravnosti spolova. Također, LAG će identificirati relevantne dionike u ruralnom području za koje će se organizirati prezentacija o ostvarenim rezultatima kroz projekt.

U sklopu radnog sastanka i  konferencije, za partnere na projektu, organiziran je turistički obilazak grada Novog mesta posjetom nekih od važnijih kulturno-povijesnih i turističkih značajki grada. Tako su partneri posjetili Dobrote Dolenjske, trgovinu koja okuplja poljoprivredne proizvođače samo s područja regije Dolenjska, Matjaževu domačiju i zidanica Jožica gdje su se upoznali sa novim i autentičnim oblikom ruralnog turizma u navedenoj regiji, zidanicama. Zidanice su kuće koje se nalaze u sklopu vinograda te se sastoje od dvije prostorije, podruma/kleti u kojem se čuva alat i vino te prostorije u kojoj se nalazi kuhinja i kreveti. Također, posjetili su i Olimpijski centar Novo mesto, sveobuhvatan sportsko-rekreacijski kompleks.

Projekt NEW LOW ukupno je vrijedan 60.000,00 eura, započeo je s provođenjem 01. ožujka 2023. godine, a trajat će 24 mjeseca, do 29. veljače 2024. godine. Glavni je cilj projekta poboljšati kapacitete žena koje žive u pograničnim područjima kroz stvaranje kvalitetnih i lako dostupnih mogućnosti učenja za održivi ruralni turizam. Kroz projekt stvoriti će se visokokvalitetna metodologija obuke i digitalna platforma za okupljenu pilot grupu žena iz pograničnih područja Srbije, Hrvatske i Slovenije za održivi ruralni turizam.

Arhiva

Kategorije objava