Održan 4. Hrvatski ruralni parlament

Utorak, 7. prosinca 2021. | Novosti iz LAG-a

Od 25. do 27. studenog 2021. godine održan je 4. Hrvatski ruralni parlament u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede, Mediteranskog sajma i suorganizaciji LEADER mreže te pokroviteljstvu Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. Ruralni parlament održan je u Šibeniku, s glavnom temom “Održivi razvoj ruralnih područja Hrvatske”.
Osim predstavnika LAG-a Međimurski doli i bregi, na događanju su prisustvovali predstavnici ostalih LAG-ova i udruga koje se bave ruralnim razvojem, stručnih i znanstvenih organizacije, predstavnici ministarstava i državnih upravnih tijela, jedinica lokalne samouprave, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija, poduzetnici, poljoprivredni proizvođači, obrtnici te drugi dionici ruralnog prostora koji su ovim putem nastojali predstaviti inicijativu kroz koju se može stvoriti inovativan pristup razvoja ruralnih područja.
U tri dana trajanja ruralnog parlamenta, održane su brojne panel rasprave, predavanja i tematske radionice.
Prvog dana nakon otvaranja održao se ruralni café, odnosno rasprava sudionika u pet manjih skupina o sljedećim temama: CLLD u integriranom teritorijalnom razvoju RH; Društveno poduzetništvo u ruralnim područjima; Inovacije i inovativni pristupi u razvoju poljoprivrede; Klimatske promjene – lokalne zajednice kao instrument tranzicije; „Naše domaće“ i oznake kvalitete „ GOLDEN PANONIAN QUALITY“.
U sklopu cijelog događanja, održana je i tematska sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora o Strategiji od polja do stola i kratki lanci opskrbe, kao i 19. Mediteranski sajam koji je okupio brojne proizvođače iz ruralnih područja cijele Hrvatske.
Drugi dan Hrvatskog ruralnog parlamenta bio je rezerviran za Panel raspravu s temom “Dugoročna vizija za ruralna područja EU i Republike Hrvatske, Ruralni pakt i Europski akcijski plan za ruralna područja” tijekom koje su sudionici imali priliku postavljati pitanja i dobiti odgovore panelista: Marijane Petir, predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora; Zdravka Tušeka, državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede; Tajane Huzak, pomoćnice ministra Regionalnog razvoja i fondova EU; Karla Resslera, zastupnika u Europskom parlamentu, te u online obliku Alexandre Martin i Petra Šutića iz Europske komisije.
Drugi dan je bio posvećen i terenskim radionicama, njih tri na različite teme, na kojima su sudionici mogli izmjenjivati iskustva i mišljenja o temama ključnim za rast i razvoj ruralnih područja na tri lokacije – Seoskom domaćinstvu Rupić, Kući kamena i Etno selu Dalmati. Tako se raspravljalo o ulozi regionalnih koordinatora i lokalnih akcijskih grupa u integriranom teritorijalnom razvoju RH (2021-2027), raspravljalo se o konceptu Pametnih sela, temi prošlog Hrvatskog ruralnog parlamenta, a također je bilo rasprave o zelenoj i digitalnoj tranziciji Hrvatske poljoprivrede 2030.
Posljednjeg dana predstavljeni su zaključci svih tematskih radionica. Istaknuto je kako je od izuzetne važnosti za provedbu budućeg uspješnog integriranog razvoja ruralnih i ribarskih/akvakulturnih područja uspostavljanje upravljanja sredstvima ESIF-a od strane lokalnih zajednica udruženih u lokalne akcijske grupe (LAG/FLAG-ove) kao i jačanje suradnje LAG/FLAG-ova sa regionalnim koordinatorima. Potrebno je omogućiti razvoj implementacijskog koncepta Pametnih sela u Hrvatskoj putem LEADER/CLLD pristupa, te poboljšati animiranje poljoprivrednika za korištenje digitalnih usluga.


Više informacija možete pronaći na službenoj stranici Hrvatskog ruralnog parlamenta https://ruralniparlament.com/

Nove objave

Arhiva

Kategorije objava