Objava Pravilnika o provedbi intervencija za potporu ulaganjima u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda iz SP ZPP

Srijeda, 8. studenoga 2023. | Novosti iz ruralnog razvoja

U Narodnim novinama broj 132/2023 objavljen je Pravilnik o provedbi intervencija za potporu ulaganjima u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027., koji se odnosi na četiri intervencije i to ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju i preradu te obnovljive izvore energije kako slijedi:

73.03. Korištenje obnovljivih izvora energije

73.10. Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju

73.11. Potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda

73.12. Potpora malim poljoprivrednicima.

Provedbom ovih intervencija povećat će se neovisnost poljoprivrednih gospodarstava o energentima, poboljšati ukupna učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava, bolje skrbiti o okolišu te pomoći poljoprivrednicima da njihova poljoprivredna proizvodnja bude otpornija na klimatske promjene. U potpori za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, ulaganja će biti moguća u svim poljoprivrednim sektorima, a prioritet su ulaganja u sektor voća i povrća te sektor stočarstva.

Sredstva za ove investicije namijenjena su razvoju produktivnije, konkurentnije i otpornije poljoprivredne proizvodnje.

Na temelju ovoga Pravilnika u 2023. godini objaviti će se tri natječaja, ukupne vrijednosti od 85 milijuna eura, i to za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u vrijednosti od 60 milijuna eura (intervencija 73.10), potporu malim poljoprivrednicima od 15 milijuna eura (intervencija 73.12) te za ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije u vrijednosti od 10 milijuna eura (73.03).

Ovo će biti prvi natječaji za ulaganja iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. Novost u planiranju i provedbi je i sukcesivna objava natječaja, odnosno natječaji će u budućnosti biti objavljivani u skladu s potrebama poljoprivrednika, u kraćim vremenskim razmacima između natječaja.

Indikativni plan objave natječaja u 2023. godini dostupan je na poveznici.

Izvor: PRR

Istaknuta slika: Alenka Novak

Arhiva

Kategorije objava