Obilježen Svjetski dan jabuke u Voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu

Utorak, 23. listopada 2018. | Novosti iz LAG-a

U okviru prekograničnog projekta – ECool Tour uređen voćnjak sa starim sortama jabuka u Brezovcu

Samo dan nakon uspješno organiziranog međunarodnog sajma „Z domačeg vrta“, LAG Međimurski doli i bregi je u subotu, 20. listopada, otvorio i uređen Voćnjak starih sorti jabuka u Brezovcu, u Općini Sveti Martin na Muri. Ovaj je voćnjak uređen kao dio aktivnosti u prekograničnom projektu Ecool Tour, iz programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska.
Na Svjetski dan jabuka LAG je otvorio uređeni i opremljeni Voćnjak starih sorti jabuka, o kojem brine Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri. Projekt uređenja i opremanja voćnjaka prijavljen je na prekogranični program Interreg Slovenija – Hrvatska koji LAG provodi s partnerima – ACT Grupom iz Čakovca te s dva slovenska partnera – Društvom za socijalnu vključenost Mozaik iz Murske Sobote i Združenjem Center alternativne in avtonomne produkcije CAAP iz Maribora. Voćnjak je dobio atraktivni edukativni i turistički sadržaja, a svi su objekti, prema zamisli ing. arh. Lorana Klemenčića, izrađeni od prirodnih materijala, tako da je cijeli prostor voćnjaka doista lijepo opremljen i uređen.
U ovom voćnjaku posađeno je stotinu voćaka 12 starinskih sorti jabuka, kakve su primjerice, mušanjke, kanade, bobovac, london peping, renete, lesice, ciganičke, koje su zahvaljujući entuzijazmu međimurskih voćara sačuvane za buduće generacije, kao vrijedan dio međimurske baštine.
– Možda stare sorte nemaju tako lijepi izgled kao one iz plantažnog uzgoja, no stare sorte su genetski predodređene da budu otpornije, pa su manje sklone kvarenju. Stare su sorte otpornije na bolesti, stoga ih je u uzgoju potrebno manje tretirati, a lakše ih je i skladištiti. Jabuka uzgojena u plantažnom uzgoju prenaglo zrije, zato će baš svatko tko zagrize jabuku stare sorte osjetiti veliku razliku u okusu i mirisu između takve jabuke i one „industrijske“ – istaknuo je Mladen Dobranić, poznati međimurski voćar koji s velikim marom nastoji promovirati i zaštititi stare sorte jabuka.
U ovom edukacijskom centru, koji je otvorio Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri, školska djeca će moći upoznati i kušati stare sorte jabuka, učiti o zdravoj hrani te važnosti očuvanja bioraznolikosti, a sadržaj ovog voćnjaka bit će dostupan i turistima te svim ljubiteljima zdrave, prirodno uzgojene hrane.

Galerija fotografija:

Search

Arhiva

Kategorije objava