Međimurski doli i bregi ugostili LAG-ove iz projekta suradnje

Ponedjeljak, 19. srpnja 2021. | Novosti iz LAG-a

LAG Međimurski doli i bregi domaćin još jednog velikog edukativnog događanja za LAG-ove

U sklopu projekta suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“, LAG Međimurski doli i bregi je 13. i 14. srpnja 2021. ugostio osamdesetak dionika ruralnog turizma s područja pet LAG-ova partnera na spomenutom projektu.

Sudionici iz LAG-a Moslavina, LAG-a Baranja, LAG-a Srijem, LAG-a Virovitički prsten i LAG-a Papuk u dva su dana obilazili primjere dobre prakse međimurskih dola i brega, razmjenjivali iskustva, kontakte i ideje te sklapali nove suradnje.

Dvodnevno događanje započelo je okupljanjem svih sudionika u Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu gdje je održana radionica na temu “Održivo korištenje prirodne baštine u turističke svrhe” nakon koje je slijedio obilazak sadržaja Centra uz stručno vodstvo djelatnika JU Međimurska priroda.

Nakon Križovca, u Izletištu Goričanec u Svetom Martinu na Muri je organiziran ručak s popratnim sadržajem, zanimljivom prezentacijom pletenja cekara od strane cekerašica Rozine Fegeš, Ane Srnec, Marije Kukolić, Dušanke Medved i Branke Fegeš te predstavljanjem nekoliko OPG-ova, članova LAG-a (OPG Sarač, OPG Preložnjak, OPG Branilović i OPG Biber). Na istoj lokaciji je održano i prigodno otvaranje dvodnevnog događanja tijekom kojeg su se svim sudionicima obratile Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi i Anica Lenart, voditeljica projekta „Turizmom razvijamo područje“. Događanju su prisustvovali i članovi Upravnog odbora LAG-a Međimurski doli i bregi.

Svaki sudionik događanja na poklon je dobio cekar, vino autohtone sorte pušipel, bučino ulje te keramičko srce s natpisom Međimurje za uspomenu.

U drugom dijelu dana, studijski obilazak je nastavljen u Žabniku, u Centru za posjetitelje Mlinarska hiža, a gdje su sudionici obišli mlin, skelu i etnografsku zbirku „Jen den v živleju Franca Žalara“ uz popratnu prezentaciju i vodstvo Davida Novinščaka, direktora TZO Sveti Martin na Muri i „mlinara“ Vladimira Mihaljevića.

Nakon smještaja u Termama Sveti Martin, studijski obilazak prvog dana je završen na idiličnoj lokaciji na Mađerkinom bregu uz popratnu prezentaciju lokacije, vina i degustaciju nagrađenih vina Vinarije Štampar.

U prijepodnevnim satima drugog dana događanja, sudionici su posjetili Zmajev vrt obitelji Valkaj u Železnoj Gori gdje su uz stručno vodstvo i prezentaciju Kristijana Valkaja obišli botanički vrt te se upoznali s dugom tradicijom izrade keramike Jelene i Ivane Valkaj.

Slijedila je degustacija u novootvorenoj vinoteci Vinarije Cmrečnjak gdje se sudionicima obratio i Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova te Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije.

Dvodnevno događanje završeno je u Izletištu Međimurski dvori s međimurskim obedom i obilaskom popratnih sadržaja uz prezentaciju Tatjane i Marijana Martinjaša.

Ovo je bilo prvo u nizu dvodnevno događanje u sklopu projekta suradnje LAG-ova, a koje je organizirano s ciljem jačanja partnerstva i međusobnog upoznavanja primjera dobre prakse ruralnog turizma s područja šest LAG-ova. Nakon Međimurja će svi partnerski LAG-ovi imati prilike učiti i razmjenjivati ideje i na području Srijema, Baranje, Moslavine, Papuka te Virovitice koja je slijedeće odredište.

Projekt suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“ sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, Tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”, Međuteritorijalni projekt suradnje.

Arhiva

Kategorije objava