Međimurci u studijskom obilasku Zagorja

Ponedjeljak, 27. rujna 2021. | Novosti iz LAG-a

Članovi LAG-a Međimurski doli i bregi na studijskom putovanju u Hrvatskom Zagorju

Nakon prošlotjednog studijskog posjeta Međimurju od strane LAG-a Zagorje Sutla, LAG-a Zeleni bregi, LAG-a Prizag te LAG-a SAVA, u sklopu istog projekta suradnje „Skrivena blaga ruralnog turizma“, organiziran je uzvratni studijski posjet Hrvatskom Zagorju. Domaćini, tamošnji LAG-ovi Zagorje-Sutla i Zeleni bregi, osmislili su zanimljiv program s puno atraktivnih lokacija iz kojih možemo podosta naučiti te implementirati stečeno znanje u razvoj ruralnog turizma u Međimurju.

Studijski posjet, u kojem je sudjelovalo 60-tak predstavnika LAG-a Međimurski doli i bregi i LAG-a Mura-Drava, realiziran je 21. i 22. rujna 2021. godine.

Putovanje je započelo posjetom jednom od najljepših hrvatskih dvoraca i spomeniku nulte kategorije, Velikom Taboru, gdje su sudionici obišli cijeli dvorac uz stručno vođenje. Nakon Velikog Tabora, predstavnici LAG-ova su uronili u prošlost u Muzeju „Staro Selo“ Kumrovec uz razgled velikog postava na otvorenom koji zorno prikazuje Zagorje nekad. Nakon ručka u Villi Zelenjak – Ventek, sudionici su prošetali po Stazi kroz krošnje u Zelenjaku koja je duga 125 m s najvećom visinom od 5 m, a bilo je i onih koji su se zaigrali na velikim ljuljačkama, u drvenoj kuli ili su zasvirali himnu na zanimljivom eksponatu. U neposrednoj blizini nalazi se i spomenik hrvatskoj Himni uz koji se cijela grupa i fotografirala. Slijedeća lokacija bio je gradić Klanjec u kojem se nalazi impozantna Galerija Antuna Augustinčića s brojnim eksponatima i replikama spomenika iz cijelog svijeta te franjevački samostan. Za kraj prvog dana, Vinarija Sever priredila je prezentaciju i degustaciju u centru Klanjca, točnije u Klanječkoj pelnici, prostoru koji svi vinari mogu koristiti za svoje prezentacije i radionice.
Drugi dan započeo je u Krapini u Muzeju krapinskog pračovjeka gdje su sudionici imali prilike uz stručno vođenje upoznati evoluciju čovjeka i povijest jednog od najpoznatijih hrvatskih arheoloških nalazišta. Sudionici studijskog putovanja su zatim u Oroslavju posjetili Park znanosti gdje su oduševljeno pratili i sudjelovali u edukativnim igrama i pokusima koje je na šaljiv način vodio sam autor parka Luka Veverec. Park znanosti je autorski projekt koji je zamišljen s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama. Nakon zabavne znanosti, putovanje je nastavljeno razgledom Marije Bistrice i nakon toga u Klijeti Lojzekova hiža, pravim domaćim ručkom u rustikalnom zagorskom ambijentu. Za kraj, LAG-ovci su posjetili Gornju Stubicu, konkretno rodnu kuću Matije Gupca u Hižakovcu, Gupčevu lipu i simpatičnu krčmu pod lipom te Spomenik Matiji Gupcu.

Studijska putovanja među partnerskim LAG-ovima organizirana su s ciljem edukacije, razmjene znanja i iskustava te uspostavljanja suradnje među postojećim i budućim dionicima ruralnog turizma sjeverozapadne Hrvatske. Upravo je sve navedeno ostvareno i posljednjim studijskim putovanjem u Hrvatsko Zagorje.

Projekt suradnje LAG-ova „Skrivena blaga ruralnog turizma“ sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, Tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”, Međuteritorijalni projekt suradnje.

Arhiva

Kategorije objava