LAG-ovi na LMH radionici u Istarskim Toplicama

Srijeda, 29. srpnja 2020. | Novosti iz LAG-a

Od 23. do 25. srpnja 2020. godine održana je trodnevna radionica za lokalne akcijske grupe čiji su organizatori bili LEADER mreža Hrvatske u suradnji s FLAG-om Pinna nobilis i Društvom za razvoj slovenskega podeželja. Tema radionice bila je “LEADER/CLLD – alat integriranog lokalnog razvoja vođenog lokalnom zajednicom – metode i mogućnosti provedbe”.

Prvog dana održana je interaktivna radionica na temu “Metode provedbe LEADER/CLLD-a u okviru Sporazuma o partnerstvu RH – EU; model odgovora na potrebe integriranog lokalnog razvoja vođenog lokalnom zajednicom – analitičke komparacije programsko-implementacijskog sustava, ljudski resursi i utjecaj na lokalni razvoj“. Voditeljica radionice bila je Bojana Markotić Krstinić, glavna tajnica LEADER mreže Hrvatske.

Drugog dana održana je radionica na temu “Razmjena znanja i iskustava u pripremi/provedbi LEADER/CLLD-a Hrvatska-Slovenija (LMH/DRSP)”. Na radionici prezentirana je i uspoređena primjena mono (EAFRD/EMFF) i više-izvorskog (EAFRD, EFRD, ESF, EMFF) financiranja kroz pozitivne i negativne aspekte navedenih financiranja kroz LRS. Također, predstavljena je implementacija LRS u Republici Sloveniji, odnosno priprema dokumentacije i provođenje LAG/FLAG natječaja. Voditelji radionice bili su Bojana Markotić Krstinić, glavna tajnica LEADER mreže Hrvatske, Aleš Zidar, predsjednik društva „Društvo za razvoj slovenskega podeželja i predstavnici slovenskog FLAG-a. U sklopu radionice organiziran je i terenski obilazak primjera dobre prakse diverzificiranog razvoja područja; Obiteljska vinarija Cattunar i Karlić tartufi.

Posljednjeg dana radionice održana je rasprava u radnim skupinama o dodatnoj vrijednosti LEADER/CLLD-a u okviru provedbe Europske politike za održiv integrirani razvoj lokalnih područja, na temu sveobuhvatnog uključivanja lokalne zajednice u sustav upravljanja održivim razvojem. Nakon radionice organiziran je terenski obilazak primjera dobre prakse diverzificiranog razvoja područja – zapošljavanje mladih i razvoj točki privlačenja.

Search

Arhiva

Kategorije objava