LAG organizirao javnu tribinu «Potencijali eko – društvenog turizma» u Križovcu

Srijeda, 29. studenoga 2017. | Novosti iz LAG-a

Veliki potencijal eko – društvenog turizma

Međimurje, zbog svoje krajobrazne ljepote i biološke raznolikosti, ima veliki razvojni potencijal u ekološkom turizmu – istaknuto je na javnoj tribini «Potencijali eko – društvenog turizma», koju je u utorak, 28. studenog, u konferencijskoj dvorani Javne ustanove Međimurska priroda u Križovcu, organizirala Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi.

Ovu dobro posjećenu i aktualnu tribinu LAG Međimurski doli i bregi organizirao je kao jednu od aktivnosti prekograničnog projekta ECool – Tour, kako bi istaknuo potencijal ekološkog turizma u Međimurju te kroz primjere dobrih praksi održivog turizma potaknuo razvoj ove turističke grane.

– Očuvani krajobraz, biološka raznolikost i bogata tradicijska kultura dobri su temelji za snažniji razvoj «prirodi bliskog turizma» na području Međimurja. Turisti danas sve više traže ponudu i sadržaje u prirodnom i nezagađenom okolišu, i spremni su platiti za takav doživljaj, pa ekološki turizam donosi niz dobrobiti za lokalno stanovništvo i razvoj lokalne zajednice. U Međimurju imamo što pokazati i ponuditi, pa taj veliki razvojni potencijal valja iskoristiti – istaknuo je na tribini u Križovcu mr. sc. Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda.

O potencijalima razvoja ekološkog turizma u Koprivničko – križevačkoj županiji na tribini je govorila dr. sc. Sandra Kantar s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, dok je ekološki aktivist Dinko Pešić iz Eko centra Zlatna Greda iz Osijeka predstavio ekološko – turističke programe koje je ova ekološka udruga razvila uz Dravu i Dunav, te pomno osmišljeni koncept suživota prirode i ljudi koji je prepoznat kao europski vrijedan primjer dobre prakse održivog razvoja u zaštićenom prirodnom području.

– Geološka raznolikost i geobaština također su dobar temelj za razvoj ekološkog turizma i zanimljiv potencijal koji u Međimurju još nije realiziran – poručila je dr. sc. Mihaela Mesarić iz JU Međimurska priroda te predstavila plan razvoja ovog oblika ekološkog turizma, koji će uključiti interpretaciju geološki zanimljivih točaka i njihovo povezivanje u «geološku stazu».

Na javnoj tribini predstavljen je i rad Eko – socijalne kmetije Korenika iz Općine Šalovci u Prekmurju, koja je ponudila inovativni poslovni model kojim je povezala ekološku poljoprivrednu proizvodnju i socijalno poduzetništvo. Tom je prigodom Ines Kranjec iz Društva za socijalnu vključenost MOZAIK, posebno naglasila kako je takav koncept potaknuo razvoj lokalne ekonomije, smanjio broj nezaposlenih, posebno dugotrajno nezaposlenih osoba, te snažno utjecao na obnovu i revitalizaciju kulturne i gastronomske baštine toga kraja.

Primjeri dobre prakse u ekološko – društvenom turizmu pokazuju kako takav oblik turizma lokalnom stanovništvu donosi niz mogućnosti za dodatnu zaradu i održivi razvoj u budućnosti, pa ga stoga valja planski razvijati, kako bi se očuvao vrijedan prirodni okoliš i za buduće generacije.

Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi jedan je od partnera u projektu E-Cool Tour, u kojem sudjeluju Društvo za socijalnu vključenost MOZAIK iz Murske Sobote, koji je vodeći partner u projektu, te CAAP – Center za alternativne in avtonomne produkcije iz Maribora, sa slovenske strane, te ACT grupa iz Čakovca.

–  Javna tribina Potencijali eko-društvenog turizma samo je jedna od aktivnosti kojima će se u pograničnom području Međimurja i varaždinskog kraja te u slovenskom Pomurju i Podravlju, povezivati inicijative u održivom turizmu te oblikovati model suradnje pri kreiranju ponude turističkih proizvoda na tom području, koja uključuje prirodnu i kulturnu baštinu, ali i ekološko – socijalnu komponentu – istaknula je Vedrana Radmanić, voditeljica Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi.

Ovaj projekt sufinanciraju Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovom dokumentu isključiva su odgovornost LAG-a Međimurski doli i bregi.

 

Arhiva

Kategorije objava