Predstavljanje kuharice „Slatko z’ Međimurja“

Petak, 10. studenoga 2023. | Novosti iz LAG-a

U prostorijama Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, 08. studenog 2023. godine, LAG Mura-Drava održao je predstavljanje kuharice „Slatko z’ Međimurja“ te završnu konferenciju projekta suradnje LAG-ova. Navedene aktivnosti provodile su se u sklopu projekta „Okusi domaće!” koji LAG Međimurski doli i bregi provodi sa svojim partnerima LAG-om Mura-Drava i LAG-om Moslavina. Događanje je ujedno bilo i završna konferencija projekta suradnje LAG-ova koji se financira iz LEADER programa Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Na samom početku završne konferencije, sveprisutne kratkim govorom pozdravio je predsjednik LAG-a Mura-Drava, Mario Moharić, nakon kojeg su predstavnici partnera, predstavili svoje aktivnosti i rezultate koji će uvelike doprinijeli razvoju i prepoznatljivosti gastronomije Međimurja i Moslavine. Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavina predstavila je etno motiv na temu Moslavačke kuhinje i novu izrađenu moslavačku kuharicu. Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi predstavila je izrađenu monografiju posvećenu kraljici međimurskih slastica, Međimurskoj gibanici.

U nastavku konferencije voditelj LAG-a Mura Drava, Mihael Ružić, ukratko je predstavio je kuharicu „Slatko z’ Međimurja“. Kuharica sadrži 10 recepata tradicionalnih međimurskih slastica: međimurska gibanica, međimurska povetica s makom i lješnjacima, međimurska pletenica s grožđicama, zdigana kukuruzna zlevanjka s orasima i makom, slatki kukuruzni močnjak sa šumskim voćem, zdigana štruca s makom i orasima, slatke kuružnjače s orasima, tenka pšenična zlevanjka s jabukama i pekmezom od šljiva, međimurska trepa i pogača s tikvom i makom. Slastice je odabrala i izradila poznata međimurska kuharica Slađana Herman, a riječ je o 10 probranih kolača koji su se spremali u prošlosti.

Nakon konferencije, održana je i radionica izrade slastica iz navedene kuharice.

Tijekom provedbe projekta, partneri su održali niz kulinarskih radionica na kojima se učila priprema tradicijskih slastica i jela s područja Međimurja i Moslavine, kao i brojne druge aktivnosti koje pridonose povećanju prepoznatljivosti područja i tradicijske gastronomije.

Događaju su prisustvovali i brojni uzvanici koji, svatko u svojoj domeni, pridonose razvoju i promociji Međimurske županije u turističkom i tradicijskom području.

Ove aktivnosti provedene su u sklopu provedbe projekta suradnje LAG-ova ,,Okusi domaće!”, a koji je financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, Tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”.

Arhiva

Kategorije objava