LAG Međimurski doli i bregi organizirao sajam “Z domačega vrta”

Ponedjeljak, 22. listopada 2018. | Novosti iz LAG-a

LAG Međimurski doli i bregi organizirao Međunarodni sajam domaćih proizvoda i zdrave hrane

Raskoš jeseni u Kraljevom vrtu

Međunarodni sajam „Z domačega vrta“, koji je u petak, 19. listopada, organizirao LAG Međimurski doli i bregi, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, u prekrasnom ambijentu Kraljevog vrta u Čakovcu, oduševio je brojne posjetitelje koji su imali prigodu uživati u bogatoj ponudi zdrave hrane „z domačega vrta“ te tradicionalnog rukotvorstva.
U vrtu najpoznatijeg međimurskog slikara Ladislava Kralja Međimurca ponudili smo plodove rada vrijednih međimurskih ruku, naših povrtlara, voćara i vinogradara, naše medove i pekmeze, začine i umake,vina, sokove, voćne rakije, izvorne međimurske specijalitete i domaće slastice, ali i brojne tradicijske predmete, koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini Međimurja, koju ovom priredbom nastojimo očuvati i predstaviti je kao prepoznatljiv dio našeg identiteta. Reakcije brojnih posjetitelja, koji su cijeli dan navraćali u Kraljev vrt, pokazali su kako je ova međunarodna priredba bila pun pogodak, te da naši ljudi sve više traže domaće, zdrave proizvode s kontroliranim porijeklom.
Važnost lokalne proizvodnje i njene promocije posebno je naglasio i župan Međimurske županije Matija Posavec, dok je Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja, na otvorenju ove atraktivne priredbe istaknula kako ovakvim događanjima nastoje popularizirati iznimno vrijedan prostor Kraljevog vrta, u samom središtu Čakovca. Na otvorenju sajma, Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi, naglasila je važnost prekogranične suradnje i projekta ECool-tour u sklopu kojeg je organiziran sajam.
Osim što promovira vrijednost lokalne poljoprivredne proizvodnje i zdrave hrane te bogate tradicijske baštine Međimurja, ovaj je međunarodni sajam važan dio i turističke ponude Međimurja.
Na sajmu „Z domačeg vrta“ svoje je proizvode predstavilo tridesetak izlagača iz Međimurja, ali i iz Slovenije te Varaždinske županije, a u raznovrsnom i zanimljivom programu sudjelovala su i djeca iz dječjih vrtića iz Nedelišća i Čakovca, članovi kulturno – umjetničkog društva iz Strahoninca te etno – glazbenici Goga i Željko. Posebno zanimljiv bio je i kuharski show u kojem su Međimurski dvori u otvorenoj EtnoArtChef mobilnoj kuhinji demonstrirali pripremu trganci. Cijeli dan je bio moguć i razgled muzejskog postava i galerije sa vrijednim dijelima Ladislava Kralja Međimurca.

Video osvrt

Galerija fotografija

Sajam „Z domačega vrta“ organiziran je u sklopu prekograničnog projekta – ECool Tour, programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska.

Arhiva

Kategorije objava