LAG Međimurski doli i bregi na Erasmus+ aktivnosti u Portugalu

Petak, 5. travnja 2019. | Novosti iz LAG-a

Predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi su od 25. do 29. ožujka 2019. godine u Portugalu sudjelovali na aktivnosti mobilnosti organiziranoj u sklopu Erasmus+ projekta Rural SKILLS, u kojem je LAG jedan od partnera. Domaćini aktivnosti bili su projektni partneri Razvojna agencija ADRAT i Razvojna agencija CORANE.

Projekt Rural SKILLS ukupno je vrijedan 126.155 EUR, započeo je s provođenjem 15. listopada 2017. godine, a trajat će 20 mjeseci, do 14. lipnja 2019. godine. Projektni sastanak partnera, LAG-a MontagnAppennino iz Italije, koji je glavni prijavitelj projekta, LAG-a Međimurski doli i bregi, Razvojne agencije ADRAT i Razvojne agencije CORANE iz Portugala, LAG-a Zied Zeme iz Latvije, LAG-a Vlaamse Ardennen iz Belgije te Instituta IRMA S.L. iz Španjolske, održan je u gradu Braganca na sjeveroistoku Portugala. Pozdravni govor za  prisutne projektne partnere održao je predsjednik LAG-a CORANE i načelnik Općine Vimioso, Jorge Fidalgo.

Drugog dana mobilnosti sudionici su posjetili gradić Miranda do Douro na sjeveroistoku Portugala gdje su im domaćini predstavili uzgoj autohtone vrste magarca na OPG-u koji proizvodi sapune i ostale proizvode od magarećeg mlijeka. U gradiću Vimioso, uz samu granicu sa Španjolskom, posjetili su multimedijalni Centar za posjetitelje parka PINTA (Iberijski park prirode i avanture) gdje su se upoznali sa tradicionalnim obrtima, kulturnom tradicijom, te specifičnom florom i faunom tog područja. U Braganci, glavnom gradu podregije Tras-os-Montes, posjetili su Politehnički institut Braganca, jedan od najznačajnijih istraživački centara na svijetu u području istraživanja hrane, te u sklopu njega nacionalni Centar za istraživanja planina.

Sljedećeg dana uslijedio je posjet Parku prirode Montesinho. Uz šetnju pješačkim stazama parka obišli su Muzej bikova u selu Rio d´Onor, koje se jednim dijelom nalazi u Portugalu, a drugim u Španjolskoj. U Valpacosu, središtu poznate vinske regije, domaćini su predstavili Regionalni ured za vinarstvo regije Tras-os-Montes, centar za posjetitelje Kuću vina, te vinariju Valle de Passos koje je prezentirala vlastitu proizvodnju vina.

U sjedištu partnerske Razvojne agencije ADRAT održana je radionica na temu regionalnog razvoja. Na samom početku predsjednik LAG-a Antonio Machado predstavio je LEADER program u Portugalu, te projekte sa područja LAG-a financirane sredstvima Programa ruralnog razvoja. Domaćini su također predstavili glavne značajke i osnovne informacije o ruralnom razvoju, načinu funkcioniranja LAG-a, te njihovoj Lokalnoj razvojnoj strategiji. Nakon radionice, sudionici su u obližnjem gradiću Vidago posjetili vinariju Quinta de Arcosso te obišli OPG koji se bavi proizvodnjom lješnjaka i badema, a koji su koristili sredstva LAG-a za unapređenje svoje poljoprivredne proizvodnje.

Posljednjeg dana mobilnosti održan je posjet Općini Vila Real. Tamo su sudionici na projektu posjetili Konjički centar Pedras Salgadas, najpoznatiji konjički centar u Portugalu koji od 1928. organizira prestižno natjecanje u preponskom jahanju, te kamp Alvao Village, financiran sredstvima Programa ruralnog razvoja i Općine, uređen u tradicionalnom stilu keltskih kamenih i drvenih kuća.

Tijekom aktivnosti mobilnosti u Portugalu sudionici su imali prigodu vidjeti niz primjera dobre prakse vezane uz glavne ciljeve projekta Rural SKILLS – razvoj i razmjenu specifičnih znanja, vještina i stavova među dionicima ruralnog razvoja; poticanje novih mogućnosti zapošljavanja i neformalnih aktivnosti učenja o ruralnom razvoju; poticanju međunarodne suradnje lokalnih akcijskih grupa; te novih načina promocije lokalnih proizvoda.

 

Arhiva

Kategorije objava