LAG Međimurski doli i bregi na Erasmus+ aktivnosti u Latviji

Srijeda, 12. lipnja 2019. | Novosti iz LAG-a

Predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi su od 03. do 07. lipnja 2019. godine u Latviji sudjelovali na aktivnosti mobilnosti organiziranoj u sklopu Erasmus+ projekta Rural SKILLS, u kojem je LAG jedan od partnera. Domaćini aktivnosti bio je projektni partner LAG Zied Zeme. Projekt Rural SKILLS ukupno je vrijedan 126.155 EUR, započeo je s provođenjem 15. listopada 2017. godine, a završio je 14. lipnja 2019. godine.

Prvog dana aktivnosti mobilnosti partneri na projektu susreli su se u Rigi, glavnom gradu Latvije i vodećem ekonomskog središtu Baltika. Nakon razgleda najvažnijih znamenitosti latvijske metropole, sudionici su se zaputili u ruralni prostor Latvije kojeg karakteriziraju šumska i močvarna prostranstva.

Projektni sastanak partnera, LAG-a MontagnAppennino iz Italije, koji je glavni prijavitelj projekta, LAG-a Međimurski doli i bregi, Razvojne agencije ADRAT i Razvojne agencije CORANE iz Portugala, LAG-a Zied Zeme iz Latvije, LAG-a Vlaamse Ardennen iz Belgije te Instituta IRMA S.L. iz Španjolske, održan je u gradu Lielvarde, u sjedištu domaćeg LAG-a. Na samom početku voditeljica LAG-a Linda Cirule predstavila je LEADER program u Latviji, te projekte sa područja LAG-a financirane sredstvima Programa ruralnog razvoja. Domaćini su također predstavili glavne značajke i osnovne informacije o ruralnom razvoju, načinu funkcioniranja LAG-a, te njihovoj Lokalnoj razvojnoj strategiji, a gostima su se obratili i predstavnici Općine Lielvarde.

U lokalnoj pekarnici okušali su se u pripremi tradicionalnih medenjaka, a na obiteljskom gospodarstvu Lastmane za njih je održana radionica pripreme i pečenja raženog kruha i pereca na tradicionalan način. Za kraj dana, posjetili su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Plume koje se bavi proizvodnjom jabukovače, te farmu Silini čija se proizvodnja bazira na uzgoju pčela i ovaca.

Sudionici su posjetili i tvornicu Diamonds Food Group u gradiću Suntaži koja je postala prepoznatljiva u Latviji zbog proizvodnje torti i kolača bez glutena i laktoze, a velik dio pogona financirali su sredstvima programa LEADER. Kasnije je slijedio posjet Komunikacijskom centru Sergej Ejzenštajn u gradu Keipene. Taj muzej otvoren je u zgradi bivše željezničke postaje, a prikazuje izložbu u spomen na najvažnija djela ovog ruskog filmskog redatelja. Održan je i posjet centru Plavog križa u gradu Ledmane koji radi sa mladima bez roditeljske skrbi, bivšim ovisnicima i drugim ranjivim skupinama građana na njihovom uključivanju u društvo, a njegov rad sufinanciran je sredstvima LAG-a Zied Zeme. U interpretacijskom centru Turkalnes Muiža održana je prezentacija proizvoda lokalne pivovare te drugih lokalnih proizvođača.

Posljednjeg dana mobilnosti održan je posjet nekoliko projekata sufinanciranih sredstva Programa ruralnog razvoja, tj. LAG-a Zied Zeme. Tako su sudionici na projektu posjetili vodeni park Baldone i vidikovac Riekstu Kalns, privatnu školu Ikškiles Briva i turističko središte Baldone, poznato po ljekovitom mulju. Nakon degustacije vina od breze u vinariji Libertu, posjet je završio obilaskom grada Ogre i tamošnjeg Muzeja povijesti i umjetnosti.

Tijekom aktivnosti mobilnosti u Latviji sudionici su imali prigodu vidjeti niz primjera dobre prakse vezane uz glavne ciljeve projekta Rural SKILLS – razvoj i razmjenu specifičnih znanja, vještina i stavova među dionicima ruralnog razvoja; poticanje novih mogućnosti zapošljavanja i neformalnih aktivnosti učenja o ruralnom razvoju; poticanju međunarodne suradnje lokalnih akcijskih grupa; te novih načina promocije lokalnih proizvoda.

Arhiva

Kategorije objava