LAG Međimurski doli i bregi na aktivnosti mobilnosti u Italiji

Ponedjeljak, 16. srpnja 2018. | Novosti iz LAG-a

Predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi su od 09. do 13. srpnja 2018. godine u talijanskoj Toskani sudjelovali na aktivnosti mobilnosti organiziranoj u sklopu Erasmus+ projekta Rural SKILLS, u kojem je LAG jedan od partnera. Aktivnost je održana s ciljem upoznavanja rada i iskustva domaćina, LAG-a MontagnAppennino.

Projekt Rural SKILLS ukupno je vrijedan 126.155 EUR, započeo je s provođenjem 15. listopada 2017. godine, a trajat će 20 mjeseci, do 14. lipnja 2019. godine. Projektni sastanak partnera, LAG-a MontagnAppennino iz Italije, koji je glavni prijavitelj projekta, LAG-a Međimurski doli i bregi, Razvojne agencije ADRAT i Razvojne agencije CORANE iz Portugala, LAG-a Zied Zeme iz Latvije, LAG-a Vlaamse Ardennen iz Belgije te Instituta IRMA S.L. iz Španjolske, održan je u gradu Lucca.

U Ekomuzeju Montagna Pistoiese u mjestu Gavinana održana je radionica na temu upravljanja kulturnom baštinom na kojoj su domaćini predstavili projekte sa područja LAG-a financirane sredstvima Programa ruralnog razvoja Toskane. Ekomuzej kroz svojih šest itinerara, nekoliko edukativnih centara i povijesnih lokaliteta (mlinova, kovačnica, arheoloških i prirodoslovnih zbirki) od 1990. godine štiti i predstavlja kulturnu i prirodnu baštinu ovog dijela Toskane. Domaćini su prezentirali način na koji njihov LAG pomaže pri sufinanciranju projekata čiji je cilj zaštita tradicionalnog načina života, sela, krajolika i prirode. U studijskom posjetu sudionici su obišli obnovljenu ledanu Ghiacciaia della Madonnina, u kojoj se u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća čuvao led tijekom cijele godine, te kovačnicu Ferriera di Maresca koja je u funkciji još od 15. stoljeća, a čija je obnova sufinancirana sredstvima tipa operacije 4.2.1. LEADER programa.

Partnere u ovom projektu u zgradi Zajednice općina Garfagnane, u mjestu Borgo a Mozzano, pozdravili su predsjednik LAG-a MontagnaAppennino Andrea Bonfanti i voditelj LAG-a Stefano Stranieri. Tamo je održana radionica s članovima domaćeg LAG-a, članovima Upravnog odbora, predstavnicima općina, zadruga, poljoprivrednih komora i gradskim vijećnicima s ciljem boljeg upoznavanja i međusobne razmjene znanja i iskustva. Voditeljica projekta Mirta Sutter predstavila je glavne značajke i osnovne informacije o Programu ruralnog razvoja Toskane, načinu funkcioniranja LAG-a, te njihovoj Lokalnoj razvojnoj strategiji.

Primjer poticanja valorizacije kulturne baštine od strane LEADER programa predstavljen je u mjestu San Romano. Tamo je sredstvima LAG-a sufinanciran projekt obnove utvrde Verrucole iz 11. stoljeća. Ruševine utvrde su restaurirane te je u njima otvoren multimedijalni muzej, a koncesiju za upravljanje kompleksom dobilo je privatno tijelo. Na ruralnom turizmu Parco del Buffadello koji fokus svog djelovanja stavlja na adrenalinski turizam prezentirana je podrška LAG-a investicijama u stvaranju i razvoju turističkih aktivnosti putem tipa operacije 6.4.5 Programa ruralnog razvoja. Studijski obilazak uključio je posjet Muzeju utvrda i dvoraca doline rijeke Serchio u mjestu Barga i turističko-informativnom centru u gradu Castelnuovo di Garfagnana.

Kasnije je naglasak stavljen na primjere dobre prakse u poljoprivredi i proizvodnji lokalnih proizvoda, pa su tako sudionici u studijskom obilasku posjetili Centar La Piana u kojem se uzgajaju sadnice autohtonog drveća s ciljem daljnjeg pošumljavanja. U sklopu centra nalazi se i Regionalna banka sjemenja. Osim poljoprivredne djelatnosti, ovaj centar pruža i edukativne aktivnosti, te radi na socijalnom uključivanja osoba s posebnim potrebama u aktivnosti lokalne zajednice. Studijski obilazak završio je posjetom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu koje se bavi proizvodnjom domaćeg brašna i tjestenine od pira.

Aktivnost mobilnosti završena je u mjestu Silico gdje je održana radionica na temu ruralnog razvoja, a na kojoj su uz partnerske timove na projektu sudjelovali i studenti sveučilišnog studija Magistar ruralnog razvoja, a koji se tamo nalaze na ljetnoj školi. Radionicu je vodio prof. Francesco Di Iacovo sa Sveučilišta u Pisi. Sudionici su vodili raspravu o političkim okvirima koji oblikuju ruralni razvoj u državama iz kojih dolaze, o važnosti zaštite prirodne i kulturne baštine, te o vezi agroturizma i održivosti ruralnog razvoja. Ovo je bila odlična prilika da dionici iz različitih dijelova svijeta iznesu vlastito viđenje ruralnog razvoja, da razmijene znanje, iskustva i stavove te da to isto primjene i implementiraju u svojim lokalnim zajednicama.

Tijekom aktivnosti mobilnosti u Toskani sudionici su imali prigodu vidjeti niz primjera dobre prakse vezane uz glavne ciljeve projekta Rural SKILLS – razvoj i razmjenu specifičnih znanja, vještina i stavova među dionicima ruralnog razvoja; poticanje novih mogućnosti zapošljavanja i neformalnih aktivnosti učenja o ruralnom razvoju; poticanju međunarodne suradnje lokalnih akcijskih grupa; te novih načina promocije lokalnih proizvoda.

Domaćin jedne od aktivnosti mobilnosti partnera u projektu u studenome 2018.  godine bit će i Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi.

Arhiva

Kategorije objava