LAG Međimurski doli i bregi i ove je godine s velikim uspjehom organizirao Međunarodni sajam domaćih proizvoda i zdrave hrane

Subota, 19. listopada 2019. | Novosti iz LAG-a

Već drugi međunarodni sajam „Z domačega vrta“, koji je u petak, 18. listopada, organizirao LAG Međimurski doli i bregi, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, u prekrasnom ambijentu Kraljevog vrta u Čakovcu, oduševio je brojne posjetitelje koji su imali prigodu uživati u bogatoj ponudi zdrave hrane „z domačega vrta“ te tradicionalnog rukotvorstva.

– Na jednom mjestu, u prekrasnom ambijentu vrta najpoznatijeg međimurskog slikara Ladislava Kralja Međimurca, ponudili smo plodove rada vrijednih međimurskih ruku, naših povrtlara, voćara i vinogradara, naše medove i pekmeze, začine i umake,vina, sokove, voćne rakije i craft piva, izvorne međimurske specijalitete i domaće slastice, ali i brojne tradicijske predmete, koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini Međimurja, koju ovom priredbom nastojimo očuvati i predstaviti je kao prepoznatljiv dio našeg identiteta. I ove smo godine izuzetno zadovoljni odazivom na ovu priredbu, brojni su posjetitelji stvarno uživali u ponudi i atmosferi. Ponovo se pokazalo da naši ljudi sve više cijene i traže domaće proizvode s kontroliranim porijeklom – istaknula je Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi.

Važnost lokalne proizvodnje i njene promocije posebno je naglasio i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je na otvorenju ovogodišnjeg sajma – Z domačega vrta, najavio kako će ova međunarodna sajamska priredba postati – tradicionalna.

– I s ovom priredbom učimo djecu, od najranijih dana, da vole, čuvaju i poštuju svoje, stoga ćemo svakako nastaviti na taj način čuvati našu bogatu tradiciju, ali i promovirati našu lokalnu proizvodnju i našu vrijednu tradicijsku baštinu – rekao je župan Matija Posavec i čestitao LAG-u Međimurski doli i bregi na sjajnoj organizaciji ovog atraktivnog, međunarodnog sajma.

Važnost ove priredbe na otvorenju je istaknuo i mr. sc. Zlatko Bacinger, voditelj promidžbe i marketinga Muzeja Međimurja, dodavši kako se i ovakvim događanjima nastoji popularizirati iznimno vrijedan prostor Kraljevog vrta, u samom središtu Čakovca.

Osim što promovira vrijednost lokalne poljoprivredne proizvodnje i zdrave hrane te bogate tradicijske baštine Međimurja, ovaj je međunarodni sajam važan dio i turističke ponude Međimurja.

Na sajmu „Z domačeg vrta“ svoje je proizvode predstavilo dvadeset i sedam izlagača iz Međimurja, ali i iz Slovenije te Varaždinske županije, a u raznovrsnom i zanimljivom programu sudjelovala su i djeca iz dječjeg vrtića Cvrčak, učenici Srednje škole Prelog i Gospodarske škole iz Čakovca, učeničke zadruge i kulturno – umjetnička društva, međimurski glazbenici Damir Rodiger i Martina Jakšić te mlada cimbalistica Mia Prenc.

Posebno zanimljiv bio je i kuharski show, koji su i ove godine priredili Marijan i Tatjana Martinjaš iz restorana Međimurski dvori, na kojem su demonstrirali pripremu tradicionalnih međimurskih jela, uz koja su bila ponuđena i vrhunska vina međimurskih vinara, piva naših pivara, te ukusni i zdravi voćni sokovi proizvedeni u Međimurju.

– Sajam „Z domačega vrta“ organizirali smo u sklopu prekograničnog projekta – ECool Tour, zajedno s našim partnerima – Društvom za socijalnu vključenost Mozaik iz Murske Sobote, Združenjem Center alternativne in avtonomne produkcije iz Maribora i ACT Grupom iz Čakovca, te LAG-ovima Sjeverozapad i Izvor, koji su pridruženi partneri u projektu. Projekt Ecool Tour provodimo u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska, kako bismo promicali održivi razvoj te poticali očuvanje, mobilizaciju i upravljanje prirodnim i kulturnim bogatstvima Međimurja – naglasila je Sanja Krištofić.

U sklopu ovoga projekta LAG Međimurski doli i bregi će u nedjelju, 20. listopada, od 10 sati, u voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu, u Općini Sveti Martin na Muri, organizirati i prigodni program uz Svjetski dan jabuka.

Ovaj projekt sufinanciraju Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovom dokumentu isključiva su odgovornost LAG-a Međimurski doli i bregi.

Arhiva

Kategorije objava