LAG Međimurski doli i bregi domaćin partnerima u projektu Rural SKILLS

Utorak, 13. studenoga 2018. | Novosti iz LAG-a

Prošloga je tjedna, od 5. do 9. studenoga 2018., LAG Međimurski doli i bregi bio domaćin partnerima u projektu Rural SKILLS, financiranog sredstvima programa Erasmus+. Predstavnici lokalnih akcijskih grupa iz Italije, Španjolske, Portugala, Belgije i Latvije imali su prigodu razmijeniti znanja, iskustva i metodologiju rada te upoznati primjere dobre prakse u ruralnom razvoju na području Međimurske županije.

Partnere u ovom projektu, čiji je cilj razvoj i razmjena specifičnih znanja, vještina i stavova među dionicima lokalnog razvoja, kroz ovaj program mobilnosti upoznali su primjere dobre prakse u ruralnom razvoju na području LAG-a, ali i cijele Međimurske županije.

Za predstavnike partnera, LAG-a MontagnAppennino iz Italije, koji je vodeći partner projekta, Razvojne agencije regije Alto Tamega iz Portugala, Razvojne agencije općine Raia Nordestina iz Portugala, LAG-a Zied Zeme iz Latvije, LAG-a Vlaamse Ardennen iz Belgije i Instituta IRMA iz Španjolske, LAG Međimurski doli i bregi pripremio je bogat i sadržajni program tijekom kojeg su njihovi predstavnici imali prigodu upoznati lokalne posebnosti Međimurja te brojne projekte vezane uz ruralni razvoj.

Turističke atrakcije u Svetom Martinu na Muri

Tako su u utorak, 6. studenoga, posjetili Voćnjak starih sorti jabuka, koji je LAG Međimurski doli i bregi uredio u Brezovcu, u Općini Sveti Martin na Muri, u sklopu aktivnosti u prekograničnom projektu Ecool Tour, iz programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska. Tom su prigodom predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi partnerima predstavili ovaj projekt, istaknuvši pritom važnost očuvanja starih sorti, koje su važan dio međimurske baštine, a ujedno imaju i značajni turistički i razvojni potencijal za lokalnu zajednicu.

Kao primjer dobre prakse na području Općine Sveti Martin na Muri sudionicima projekta predstavljen je i projekt Mlinarska kuća u Žabniku, gdje ih je načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, upoznao i s razvojnim projektima u ovoj općini, ali i s projektima zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti tog dijela Međimurja. Posebno je istaknuto kako ulaganje u nove turističke sadržaje, primjerice u biciklističke i poučne staze, te u turističke atrakcije, kakav je multimedijski  Centar za posjetitelje u Žabniku, donosi konkretne rezultate i u ukupnom turističkom prometu, koji je ove godine povećan za gotovo 15 posto.

Načelnik Svetog Martina na Muri tom je prigodom predstavio i nove projekte koji će biti realizirani u ovoj općini, kakav je primjerice projekt Skelarske hiže.

Tijekom boravka u ovoj općini partneri u projektu Rural SKILLS razgledali su i stari mlin na rijeci Muri te ergelu međimurskih konja, a za njih je organizirana i vožnja skelom rijekom Murom. Toga su dana posjetili i Vinsku kuću Hažić u Jurovčaku, gdje su im domaćini predstavili svoju ponudu, a održana je i radionica o važnosti uspostave kratkih lanaca opskrbe. Projektnim partnerima predstavljena je i nova udruga ”Najbolje z Međimurja”, koja na jednom mjestu okuplja najreprezentativnije međimurske proizvođače i omogućuje im lakši proboj na tržištu.

Atraktivni sadržaji u Općini Štrigova

U hotelu Golfer Spa u Svetom Martinu na Muri u srijedu, 07. studenog, je održana zajednička radionica s predstavnicima LAG-a Mura-Drava, ACT Grupe, Društvene zadruge Humana Nova, Turističke zajednice Međimurske županije, Turističke zajednice Općine Nedelišće, REDEA-e, Centra dr. Rudolfa Steinera i Savjetodavne službe. Projektni partneri su sa najvažnijim dionicima ruralnog razvoja Međimurja razgovarali o temama vezanima uz LEADER program, turizam i baštinu, regionalni razvoj, biodinamičku poljoprivredu i društveno poduzetništvo.

Nove primjere dobre prakse u ruralnom razvoju sudionici projekta imali su prigodu upoznati na području Općine Štrigova, gdje im je načelnik Stanislav Rebernik predstavio postignuća u ruralnom razvoju na području ove općine te ambiciozne razvojne planove, posebice one koji se odnose na ulaganja u turističku infrastrukturu te obogaćivanje turističke ponude toga vinorodnoga kraja, koji svoj razvoj nastoji temeljiti i na bogatoj kulturnoj baštini. S bogatom poviješću Štrigove, rodnog mjesta svetog Jeronima, predstavnike LAG-ova i razvojnih agencija upoznao je Josip Mikec, voditelj štrigovske turističke zajednice, koji im je posebno predstavio projekt uređenja crkve sv. Jeronima, koju je oslikao naš najpoznatiji barokni freskoslikar Ivan Ranger. Uz vrijednu kulturnu i povijesnu baštinu tom su im prigodom na Mađerkinom bregu predstavljeni i ambiciozni planovi za uređenje jedinstvenog vidikovca. Bogata etnografska baština vezana uz tisućljetni uzgoj vinove loze predstavljena im je u Vinariji Lovrec u Svetom Urbanu, gdje su mogli kušati i vrhunska vina te upoznati bogatu enološku ponudu toga kraja.

Izvrstan balans velikih i malih razvojnih projekata

Zanimljive aktivnosti sudionici projekta Rural SKILLS imali su i u četvrtak, 08. studenog, kada su posjetili Donji Kraljevec i tamošnji Centar dr. Rudolfa Steinera, gdje im je ravnateljica Centra Dijana Posavec predstavila rad znanstvenika i biodinamičara Rudolfa Steinera, koji je rođen upravo u Donjem Kraljevcu. Amalka Vukelić, stručna suradnica, tom im je prigodom predstavila i osnovne principe biodinamičke poljoprivredne proizvodnje. Sudionici projekta posjetili su i rodnu kuću Rudolfa Steinera, a potom su obišli i OPG Zadravec u Oporovcu, gdje im je obitelj Zadravec predstavila ponudu vrhunskih kozjih sireva za koje je ovaj OPG primio brojne domaće i međunarodne nagrade za kvalitetu. Novi primjer dobre prakse u ruralnom razvoju sudionici ovog projekta imali su prigodu vidjeti u Črečanu, gdje su posjetili Medeni vrt i kušali vrhunski domaći med koji proizvodi Tatjana Šardi.

Posebno zanimljivo iskustvo toga su dana doživjeli u restoranu Međimurski dvori u Lopatincu, gdje je za njih organiziran kuharski show. Predstavnici partnera sami su od domaćih namirnica pripremali autohtona međimurska jela koja su zajedno kušali te su se na taj način najbolje upoznali s vrijednom kulinarskom baštinom Međimurja.

Posljednjeg dana programa, u petak, 09. studenog, predstavljena im je bogata prirodna baština Međimurja u Centru za posjetitelje Javne ustanove Međimurska priroda u Križovcu, gdje je za njih održana i radionica posvećena zaštiti prirode i prirodne baštine, pod vodstvom ravnatelja JU Siniše Goluba i stručne voditeljice Mihaele Mesarić.

Nakon kratkog posjeta Murskom Središću, završni sastanak partnera održan je u Accredo centru u Zasadbregu, gdje ih je direktor Centra Vanja Tarandek upoznao s brojnim atraktivnim sadržajima tamošnjeg adrenalinskog parka.

Kroz raznovrstan i zanimljiv program projektni partneri su imali priliku upoznati Međimurje, bogatu kulturnu baštinu, prirodne ljepote, gastronomiju, ali i niz projekata vezanih uz ruralni razvoj, koji su potaknuli zapošljavanje i gospodarsku aktivnost u lokalnim zajednicama. Partneri na projektu posebno su istaknuli odličan balans između velikih, infrastrukturnih i turističkih projekata te malih, privatnih projekata ruralnog razvoja u Međimurju, koji zajedno pridonose održivom razvoju.

 

Arhiva

Kategorije objava