LAG Međimurski doli i bregi na aktivnosti mobilnosti u Belgiji

Utorak, 27. ožujka 2018. | Novosti iz LAG-a

Predstavnici LAG-a Međimurski doli i bregi imali su prigodu učiti od kolega iz Belgije i upoznati primjere dobre prakse u Flandriji od 19. od 23. ožujka, tijekom sudjelovanja na aktivnosti mobilnosti organiziranoj u sklopu projekta Rural SKILLS, u kojem je LAG Međimurski doli i bregi jedan od partnera, zajedno s partnerima iz Belgije, Italije, Španjolske, Portugala i Latvije.

Projekt Rural SKILLS ukupno je vrijedan 126.155 EUR, započeo je s provođenjem 15. listopada 2017. godine, a trajat će 20 mjeseci, do 14. lipnja 2019. godine. Projektni sastanak partnera, LAG-a MontagnAppennino iz Italije, koji je glavni prijavitelj projekta, LAG-a Međimurski doli i bregi, Razvojne agencije regije Alto Tamega i Razvojne agencije općine Raia Nordestina iz Portugala, LAG-a Zied Zeme iz Latvije, LAG-a Vlaamse Ardennen iz Belgije te Instituta za obnovu i okoliš regije Leon iz Španjolske, održan je u Gentu, glavnom i najvećem gradu regije Istočna Flandrija.

Partnere u ovom projektu primili su u zgradi Pokrajinske Vlade Geert Versnick, viceguverner pokrajine Istočna Flandrija i predsjednik sve tri lokalne akcijske grupe koje djeluju u toj pokrajini, te Roeland Cappon, voditelj LAG-a Vlaamse Ardennen. Tom je prigodom održano i predavanje o Programu ruralnog razvoja u Istočnoj Flandriji, te načinu funkcioniranja LAG-ova, ali i o izradi njihovih lokalnih razvojnih strategija, o čemu su govorili voditelji LAG-ova iz ove belgijske pokrajine. U Gentu je organiziran i posjet Centru za promociju regionalnih proizvoda Istočne Flandrije, koji je smješten u Velikoj mesarskoj dvorani iz 15. stoljeća. Ovdje je predstavljen inovativni projekt Kerk in het midden (Crkva u središtu), zahvaljujući kojem napuštene crkve dobivaju nove funkcije kulturnih centara ili tržnica lokalnih proizvoda. Ovdje je organizirana i prezentacija regionalnih proizvoda, među kojima je i tradicionalna gentska juha waterzooi.

Zanimljivu prezentaciju partneri su imali i u gradu Oudenaardeu, gdje im je predstavljena turistička ponuda Flamanskih Ardena te biciklistička utrka Ronde van Vlaanderen, jedna od najprestižnijih utrka u svijetu biciklizma. Ova belgijska regija ima jednu od najrazvijenijih mreža pješačkih i biciklističkih staza s pratećom infrastrukturom u Europi, pa je prezentacija bila prigoda i za predstavljanje strategije razvoja turizma tog dijela Flandrije, ali i za razmjenu iskustava vezanih uz ovu atraktivnu ponudu u ruralnom prostoru.

Inovativni primjer dobre prakse projektni partneri vidjeli su i na obiteljskom gospodarstvu Kapelleberg, u gradiću Maarkedal, gdje je održana radionica o „društvenim zakladama“ i novim mogućnostima prikupljanja novca za rad udruga, zaklada i projekata putem regionalnih fund raising platformi. U ovom je gradu, u Kulturnom centru Marca, uređenom u bivšoj crkvi, organizirana i participativna radionica o mrežama učenja (learning networks), a predstavljen je i projekt Boeren op een helling (Poljoprivreda na padini), čiji je cilj zaustaviti eroziju poljoprivrednog zemljišta.

Zanimljiv program aktivnosti mobilnosti nastavljen je u Gradskoj vijećnici u Geraardsbergenu, regionalnom središtu u Ardenima, gdje je organizirana radionica o seoskim vijećima, obliku mjesnog odbora čiji su izbori neovisni o politici, a temelji se na LEADER principu koji podrazumijeva i aktivno sudjelovanje građana u razvojnim projektima u lokalnoj zajednici.  Ovdje je upriličena i prezentacija nematerijalne kulturne baštine ove flamanske regije, te tradicionalnog lokalnog specijaliteta – torte mattentaart.

Primjer uspješnog uključivanja osoba s posebnim potrebama u aktivnosti lokalne zajednice sudionici projekta imali su prigodu vidjeti na farmi Kanteling kod grada Herzelea, gdje im je prezentiran projekt financiran sredstvima LEADER programa, a koji omogućava zapošljavanje takvih osoba i njihovo jače uključivanje u društvo.

Aktivnost mobilnosti okončana je posjetom biciklističkom turističko-informativnom centru Streekpunt, u selu Zwalm, te obiteljskoj pivovari Van Den Bossche, u selu Sint-Lievens-Esse, osnovanoj još 1897. godine. Ovdje su sudionici projekta Rural SKILLS održali posljednji sastanak sa završnim zaključcima i evaluacijom, a dogovorene su i buduće aktivnosti u ovom projektu.

Tijekom aktivnosti mobilnosti u Flandriji sudionici su imali prigodu vidjeti niz primjera dobre prakse vezane uz glavne ciljeve projekta Rural SKILLS – razvoj i razmjenu specifičnih znanja, vještina i stavova među dionicima ruralnog razvoja; poticanje novih mogućnosti zapošljavanja i neformalnih aktivnosti učenja o ruralnom razvoju; poticanju međunarodne suradnje lokalnih akcijskih grupa; te novih načina promocije lokalnih proizvoda.

Domaćin jedne od aktivnosti mobilnosti partnera u projektu u studenome ove godine bit će i Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi.

 

Arhiva

Kategorije objava