LAG je bio domaćin studijskog putovanja partnera u projektu ECool-Tour

Petak, 3. studenoga 2017. | Novosti iz LAG-a

Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi, u srijedu, 25. listopada, organizirala je atraktivno studijsko putovanje po Međimurju i Varaždinskom području, u sklopu prekograničnog projekta ECool-Tour, kako bi predstavnici hrvatskih i slovenskih partnera bolje upoznali primjere dobre prakse u poticanju ponude održivog turizma na području Međimurske i Varaždinske županije.

Prekogranični projekt je odobren na raspisu Interreg programa Slovenija – Hrvatska, a Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi je jedan od partnera u projektu u kojem sudjeluju Društvo za socijalnu vključenost MOZAIK iz Murske Sobote, koji je vodeći partner u projektu, te CAAP – Center za alternativne in avtonomne produkcije iz Maribora, sa slovenske strane, te ACT Grupa iz Čakovca. Tijekom provedbe projekta partneri će organizirati i provesti niz aktivnosti kojima će se u pograničnom području Međimurja i varaždinskog kraja te u slovenskom Pomurju i Podravlju, povezivati inicijative u održivom turizmu te oblikovati model suradnje pri kreiranju ponude turističkih proizvoda na tom području, koja uključuje prirodnu i kulturnu baštinu, ali i ekološko – socijalnu komponentu. Projekt je započeo 1. srpnja ove godine, a trajat će 30 mjeseci, tijekom kojih će partneri nastojati ojačati ponudu održivog turizma, poticati poduzetničku aktivnost te aktivirati lokalno stanovništvo u očuvanju i održivom korištenju lokalnih resursa.

Studijsko putovanje započelo je u Varaždinskoj županiji, obilaskom Jaccominijevog aromavrta, s više od trideset vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja, koji je uredila aromaterapeutkinja Nada Starčević, na nekadašnjem imanju poznate varaždinske trgovačke obitelji Jaccomini, na Dugom Vrhu kod Kneginca.
Izvrstan primjer socijalnog poduzetništva sudionici ovog studijskog putovanja vidjeli su u Čakovcu, tijekom posjete Socijalnoj zadruzi Humana Nova, koja je ostvarila izuzetan uspjeh u poticanju zapošljavanja ranjivih skupina. Aktivnosti ove udruge, kojima se aktivno doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva, ali i očuvanju prirode, predstavio je Ivan Božić, upravitelj Humane Nove.
Novi, odličan primjer obiteljskog poduzetništva u održivom turizmu sudionici ovog studijskog putovanja mogli su doživjeti u Črečanu, gdje je Tatjana Šardi, na starom, međimurskom domaćinstvu uredila kušaonicu meda – Medeni vrt. Ovdje je uz degustaciju meda i pčelinjih proizvoda, za sudionike studijskog putovanja organizirano i predavanje o ekološkoj proizvodnji meda te blagodatima pčelinjih pripravaka za ljudsko zdravlje.
Tradicijski međimurski specijaliteti sudionicima studijskog putovanja ponuđeni su u Vinskoj kući Dvanajščak – Kozol u Dragoslavcu, gdje je organizirana i degustacija vrhunskih međimurskih vina.
Kako vrijedna ekološka i kulturna baština može značajno obogatiti turističku ponudu i potaknuti stvaranje dodane vrijednosti na ruralnom području sudionici studijskog putovanja mogli su zorno vidjeti na primjeru Centra za posjetitelje Mlinarska kuća u Žabniku kod Svetog Martina na Muri. Uz posjet multimedijskom centru, u kojem je posjetiteljima na atraktivni način dočarana duga tradicija mlinarstva u ovom kraju te predstavljena vrijedna prirodna baština i dopadljive turističke atrakcije, sudionici ovog studijskog putovanja imali su prigodu i skelom zaploviti rijekom Murom.
Veliko zanimanje pobudio je i posjet biodinamičkom imanju OPG-a Dragutina Senčara u Lopatincu, gdje je sudionicima studijskog putovanja predstavljen koncept biodinamičkog uzgoja te rad Centra dr. Rudolfa Steinera, o čemu su govorili mr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra, stručna suradnica Amalka Vukelić i Dragutin Senčar.
Sudionicima ovog studijskog putovanja predstavljena je i kreativna Etno Art Chef kuhinja u Međimurskim dvorima u Lopatincu.

Kolege iz LAG-a Sjeverozapad, koji su također sudjelovali na studijskom putovanju, snimili su video koji možete pogledati ovdje.

Ovaj projekt sufinanciraju Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovom dokumentu isključiva su odgovornost LAG-a Međimurski doli i bregi.

 

 

« 1 od 2 »

Arhiva

Kategorije objava