Javnosti je predstavljena monografija “Međimurska gibanica”

Ponedjeljak, 19. prosinca 2022. | Novosti iz LAG-a

Nastala u sklopu posljednjeg projekta suradnje LAG-a Međimurski doli i bregi, prošli je tjedan 15. prosinca 2022. u multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja predstavljena monografija „Međimurska gibanica”. Monografija posvećena kraljici međimurskih slastica, najvažnija je aktivnost projekta „Okusi domaće!” koji LAG Međimurski doli i bregi provodi sa svojim partnerima LAG-om Mura-Drava i LAG-om Moslavina, a čiji su predstavnici također nazočili događanju. Događanje je ujedno bilo i početna konferencija spomenutog projekta suradnje LAG-ova koji se financira iz LEADER programa Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

U sklopu promocije, javnosti se obratila predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi Sanja Krištofić koja je ukratko predstavila sam projekt te značaj izrade monografije kojom se uvelike doprinosi promociji međimurske kulinarske baštine. LAG time kroz projektne aktivnosti doprinosi razvoju ruralnog prostora Međimurja, a nakon cekera i zaštite umijeća pletenja uporabnih predmeta od komušine, namjerava pokrenuti i inicijativu zaštite međimurske gibanice kao nematerijalnog kulturnog dobra.

Sadržaj monografije u sklopu promocije je predstavila ukratko Janja Kovač, viša kustosica Muzeja Međimurja Čakovec koja je jedna od autora knjige, dok se gastronomski stručnjak i književnik Veljko Barbieri, također autor monografije, okupljenima obratio preko videolinka. Za vrhunske fotografije i dizajn monografije zaslužan je Studio Reci Da.

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije naglasio je važnost enogastronomije u turističkoj promociji Međimurja, a u kojoj međimurska gibanica igra važnu ulogu. Spomenuo je i buduće korake kojima će se gibanica brendirati te postati prepoznatljiva ne samo na nacionalnoj već i na međunarodnoj sceni.

Završnu riječ na događanju dao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je izrazio zadovoljstvo izdavanjem monografije te najavio punu podršku inicijativi zaštite još jednog nematerijalnog kulturnog dobra iz Međimurja.

U sklopu promocije monografije održana je i pokazna radionica izrade međimurske gibanice koju je vodila poznata kulinarska stručnjakinja Slađana Herman, a svi okupljeni su imali prilike i kušati slasticu zbog koje je cijelo događanje organizirano.

Početnu konferenciju i javno predstavljanje monografije „Međimurska gibanica” organizira LAG Međimurski doli i bregi u sklopu provedbe projekta suradnje LAG-ova,,Okusi domaće!”, a koji je financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, Tip operacije 19.3.2 “Provedba aktivnosti projekta suradnje”.

Arhiva

Kategorije objava