INOVACIJE U POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI – CENTAR DR. RUDOLFA STEINERA

Ponedjeljak, 18. siječnja 2021. | Novosti iz ruralnog razvoja

Biodinamička poljoprivreda spada u najviši oblik održivog poljoprivrednog gospodarenja, te je u potpunosti u skladu za novim Europskim zelenim planom koji će se očitovat kroz mnoge aspekte našeg života, pa tako i u poljoprivrednoj proizvodnji. Biodinamička poljoprivreda temelji se na određenim postulatima i načelima proizvodnje, te spada u radno intenzivne oblike poljoprivrede i kao takva je izuzetno vremenski konzumentna.

Centar dr. Rudolfa Steinera osmislio je i prijavio na Poziv za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Nacionalne ruralne mreže 2014. – 2020., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2020. godinu istraživanje, razvoj i izradu strojnog dinamizatora za biološko-dinamičke pripravke koje koristimo za prskanje tla i biljaka (pripravak 500 – gnoj iz roga i pripravak 501 – kremen iz roga).

Kroz dosadašnje mnogobrojne edukacije i radionice, te u suradnji s brojnim poljoprivrednicima kako u Hrvatskoj tako i izvan nje, uočena je potreba za razvoj ekonomski prihvatljivog strojnog dinamizatora biološko – dinamičkih pripravaka.

Ovakvo strojno rješenje koje se razvilo uvelike bi pomoglo proizvođačima koji su se ili će se odlučiti za biodinamički način proizvodnje, a koji obrađuju veće površine i kojima je postao priličan izazov dinamiziranje biološko -dinamičkih pripravaka za prskanje. Stoga je odlučeno, po uzoru ne neke već slične strojeve, koji postoje u zemljama centralne Europe, razvijanje nove verzije stroja koja bi ekonomski bila puno pristupačnija i financijski isplativija što većem broju naših i stranih poljoprivrednih proizvođača.

Cilj ovog istraživanja je stvoriti strojni dinamizator biološko-dinamičkih pripravaka koji je moguće koristiti na većini poljoprivrednih gospodarstava koji primjenjuju ovu metodu. Stroj sadržava sve parametre koji odlikuju proces ujednačenog, pravilnog i temeljitog miješanja odnosno dinamizacije pripravaka, kvantitiativno ispunjava potrebe imanja za dinamiziranjem količine škropiva za do 2 ha površine, te je cijenovno pristupačan potencijalnim korisnicima.

U suradnji s tvrtkom Letina Intech d.o.o. iz Čakovca, koja zapošljava preko 200 stručnjaka u proizvodnji inox posuda u njihovom proizvodnom pogonu od 20 000 m2, postavljeni su temeljni projektni zadaci. Tvornica spremnika od nehrđajućeg čelika Letina opremljena je najsuvremenijim strojevima, sposobnima za proizvodnju čak i tehnički najzahtjevnijih dizajna, te je jedan ovakav inovativni projetni zadatak bio izazov s kojim su se rado uhvatili u koštac.

Centar dr. Rudolfa Steinera osmislio je projektni zadatak kojeg su zajednički uspješno riješili, a na temelju istraživanja koje je provedeno za potrebe razvoja strojnog dinamizatora biodinmičkih pripravaka, bilo je neophodno napraviti analizu potencijalnih korisnika stroja.

Osmišljena je i provedena anketa među potencijalnim korisnicima stroja, te se pokazalo kroz istraživanje kako je razvoj strojeva u biološko-dinamičkoj poljoprivredi niša koja je nedovoljno istražena na našem području i predstavlja velik potencijal za razvoj.

Ovom inovativnom tehnološkom suradnjom, Hrvatska se, uz Centar dr. Rudolfa Steinera kao referencijalnu ustanovu za edukaciju, pozicionira i kao centar inovativnosti u biodinamičkoj poljoprivredi s ciljem promicanja domaće proizvodnje i poticanja izvoza. Stvara se traženi proizvod na tržištu koji bi dodatno doprinio daljnjem rastu i razvoju biodinamičke poljoprivrede.

Više o navedenom pročitajte ovdje.

Arhiva

Kategorije objava