Hrvatski poljoprivrednici najviše u EU koristili financijske instrumente PRR-a

Petak, 12. ožujka 2021. | Novosti iz ruralnog razvoja

U okviru PRR-a, osim bespovratnih sredstava, hrvatski poljoprivrednici od 2018. godine na raspolaganju imaju i kredite, zajmove i jamstva koji se provode u suradnji s HAMAG-BICRO-om i HBOR-om. Oni po izuzetno povoljnim uvjetima poljoprivrednicima, prerađivačima i šumarima omogućavaju ulaganja i održavanje likvidnosti. Uz početna tri, kao odgovor na krizu COVID-19 dodana su još dva financijska instrumenta, ukupne vrijednosti 920 milijuna kuna. Republika Hrvatska je u 2019. godini imala najveći broj korisnika financijskih instrumenata u Europskoj uniji te se u 2019. nalazila u 15 posto najboljih država članica s obzirom na isplaćena sredstva.

Od početka provedbe financiranja od ukupno raspoloživih sredstava odobreno je 858 zajmova od kojih je već isplaćeno 236 milijuna kuna. Jamstva su omogućila višestruko veća ulaganja poljoprivrednika. Izdano je sedam Pojedinačnih jamstava za ruralni razvoj u iznosu od 13,46 milijuna kuna. Odobrena su i četiri Investicijska kredita za ruralni razvoj u iznosu od 12,32 milijuna kuna.

„U hrvatskoj poljoprivredi je još 2018. godine detektirana izražena potreba za dodatnim financijskim i investicijskim mehanizmima koji će, uz mjere ruralnog razvoja, omogućavati poljoprivrednicima rast i razvoj, ali i pomoć u teškim okolnostima izazvanima COVID-19 krizom razvoja. Pokazali su se punim pogotkom – u nešto više od godinu dana hrvatski poljoprivrednici su ih koristili u većem broju nego u ijednoj drugoj zemlji članici, uz nekoliko povećanja raspoloživih sredstava do sada. Hrvatski poljoprivrednici predano rade i sve više ulažu, čemu u prilog govori i rast poljoprivredne proizvodnje u prošloj godini“ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Financijski instrumenti

Ulaganja putem financijskih instrumenata usmjerena su u ratarstvo s 180 milijuna kuna, u stočarstvo i peradarstvo u iznosu od 70 milijuna kuna. Zajmovi i krediti za RR pružaju niske kamatne stope koje se najvećim dijelom vraćaju u fond za zajmove PRR-a i plasiraju drugim primateljima. Također, nude duže rokove otplate i veću mogućnost počeka otplate zajma/kredita, a omogućavaju i dodatna ulaganja u obrtna sredstva, kupnju živih životinja, jednogodišnjeg bilja i rabljene opreme.

Više pročitajte ovdje.

Arhiva

Kategorije objava