DO 10 000 EURA BESPOVRATNIH SREDSTVA ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA

Srijeda, 7. veljače 2024. | Novosti iz ruralnog razvoja

Putem projekta EENergy, Europska unija osigurava potporu od 9 milijuna eura za poticanje inovacija i održivosti malih i srednjih poduzeća u Europi, s naglaskom na smanjenje potrošnje energije i zaštitu okoliša. Poduzetnici koji se prijave mogu ostvariti do 10.000 eura bespovratnih sredstava, a ukupno će kroz projekt biti dodijeljeno najmanje 900 takvih potpora.

Cilj projekta je pružiti potporu malim i srednjim poduzetnicima u pripremi i provedbi akcijskog plana za poboljšanje vlastite energetske učinkovitosti. Pri tome će im podršku pružiti savjetnici za održivost iz EEN Hrvatska, a dio njih može ostvariti bespovratnu potporu u iznosu do 10.000 eura za pokriće troškova iz sljedeće tri kategorije: ulaganje u objekte i opremu, savjetodavne usluge za unapređenje energetske učinkovitosti i razvoj vještina zaposlenika. Projekt je financiran iz Programa jedinstvenog tržišta te se ne smatra državnom potporom.

Kako bi troškovi bili prihvatljivi i refundirani, nužno je postići uštedu energije od najmanje 5 % u razdoblju od godine dana od početka provedbe projekta. Cjeloviti tekst natječaja na engleskom jeziku i Upute za prijavitelje dostupne su ovdje.

Prijaviti se mogu svi poduzetnici koji imaju status „subjekta malog gospodarstva“ kako je definiran u Preporuci Europske komisije 2003/361/EZ, osnovani i aktivni prije 1.1.2023. godine. Uz to, dobrodošle su prijave poduzeća u energetski intenzivnim industrijama.

Ako ste vlasnik ili predstavnik malog ili srednjeg poduzeća te želite povećati svoju energetsku učinkovitost ispunite obrazac na web stranici EEN Hrvatska, a EEN savjetnik će vas kontaktirati kako bi zajedno razradili akcijski plan smanjenja potrošnje energije u vašem poduzeću. Rok za prijavu na natječaj je 15. travnja 2024. godine, no imajte na umu da je za prijavu nužno proći savjetovanje s EEN savjetnikom te nas stoga kontaktirajte na vrijeme.

!!! VAŽNA OBAVIJEST: Zbog velikog broja prijava privremeno se obustavlja zaprimanje novih. U slučaju ponovne aktivacije natječaja, ćemo vas obavijestiti.  

Izvor: TICM

Istaknuta slika: MAGDALENA-CMRECNJAK-Jesen_Medimurje

Arhiva

Kategorije objava