Pilotna provedba ECool – Ture

Petak, 24. svibnja 2019. | Novosti iz LAG-a

Predstavnici i članovi LAG-a Međimurski doli i bregi 17. – 18. svibnja 2019. godine sudjelovali zajedno dvodnevnoj pilotnoj turi u sklopu koje su posjetili prekogranične module koji su realizirani uz projekta Ecool-Tour. 

Prvog dana ture sudionici su posjetili Eko farmu Pri Baronu (Planica nad Framom) gdje su im domaćini predstavili uzgoj domaćih životinja i povrća iz domaćeg vrta. Sudionici su uživali u prekrasnom zelenom krajoliku u Eko idili na Pohorju. Nakon poludnevnog izleta na farmi pri Baronu sudionici su krenuli u posjet Ekološkoj farmi Korenika (Goričko) gdje se održavao Eko festival. Eko socijalna farma Korenika nalazi se u Šalovcima, u samom središtu Parka prirode Goričko. 

Sljedećeg dana uslijedio polazak prema Hrvatskoj i posjet srednjoj školi “Arboretum Opeka” koja se nalazi u Hrvatskom zagorju u općini Vinica. Sudionici su razgledali nasade razno vrsnog bilja koji služi u edukativne, uzgojne i dekorativne svrhe,a u njemu se proučavaju biološka svojstva i ekološki odnosi drveća i grmlja. Nakon Arboretuma sudionici su posjetili Voćnjak starih sorti jabuka u Brezovcu. O voćnjaku brine udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri. U voĆnjaku je posađeno 12 starinskih  sorti jabuka koje su zahvaljujući entuzijazmu međimurskih voćara sačuvane za buduće generacije kao vrijedan dio međimurske baštine. U prostoru uz voćnjak postavljeni su drveni objekti, sjenica i spremište za spremanje alata, te prostor za prodaju prerađevina od ekološke jabuke. Postavljena je i starinska drvena preša za jabuke kojom će se demonstrirati proces prerade ekološke jabuke, te je nabavljen ručni poljoprivredni alat za posjetioce. Duž voćnjaka postavljene su informativne ploče sa zanimljivostima o starim sortama jabuka te drvene klupice za odmor posjetitelja. Voćnjak je ukupno vrijedan 156.823,39 kuna.

Tijekom dvodnevne ture u Sloveniji sudionici su imali prigodu vidjeti niz primjera dobre prakse koji su vezani uz prirodnu i kulturnu baštinu  ECool – Tour projekta te novih načina promocije lokalnih proizvoda.

Projekt ECooL-Tour je ukupno vrijedan 829.360,00 EUR, od čega sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj pokrivaju 85% prihvatljivih troškova. LAG Međimurski doli i bregi uz ACT grupu je partner na projektu sa hrvatske strane, dok sa slovenske strane partneri su CAAP (Center alternativne in avtonomne produkcije, socjalno podjetje), dok je vodeći partner MOZAIK, društvo za socijalno vključenost. Program prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska ima za cilj promicanje održivog, sigurnog i vitalnog graničnog područja te poticanje pametnih pristupa očuvanja, mobilizacije i upravljanja prirodnim i kulturnim bogatstvima za dobrobit ljudi koji žive i rade ili samo posjećuju programsko područje.

 

 

 

 

Ovaj projekt sufinanciraju Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovom dokumentu isključiva su odgovornost LAG-a Međimurski doli i bregi.

 

 



			

Arhiva

Kategorije objava