Štrigova

OPĆINA ŠTRIGOVA    

opcina_strigovaŠtrigova je naselje i općina u Međimurskoj županiji na sjeveru Hrvatske. Nalazi se 19 kilometara sjeverozapadno od sjedišta županije Čakovca i otprilike dva kilometra jugoistočno od prijelaza slovenske granice u Razkrižju.

Općina je prema popisu stanovnika 2011. godine imala 2.766 stanovnika. Cijelo područje općine je vrlo brdovito zbog čega se često naziva i Gornjim Međimurjem, a sama Štrigova se nalazi na nadmorskoj visini od 202 metra. Najviša točka u općini je na brijegu imena Kalec (341 m).

Prvi dokumenti o postojanju Štrigove potječu iz 13. stoljeća, ali njezine najznačajnije građevine su izgrađene između 15. i 18. stoljeća, a uključuju Crkvu Svetog Jeronima i Crkvu Marije Magdalene, koja je glavna crkva u lokalnoj župi. Crkvu Svetog Jeronima je 1749. obnovio poznati slikar Ivan Ranger nakon što je prethodna kapelica sagrađena u 15. stoljeću potpuno uništena u potresu iz 1738.

U općini se nalaze i dva povijesna dvorca. Dvorac Banfi u Banfiju je sagradio grof Banffy 1373. godine, a za dvorac Tkalec na brijegu Kalecu u Robadju vjeruje se da su ga izgradili lokalni pavlini u 18. stoljeću. Ovo brdovito područje je pogodno za uzgoj grožđa u vinogradima pa je tako cijela općina Štrigova poznata po proizvodnji vina. U samoj Štrigovi nalazi se veliki vinski podrum, a mnogi podrumi u privatnom vlasništvu djeluju diljem općine. Zastupljeno je voćarstvo i stočarstvo.

Naselja: Banfi, Grabrovnik, Jalšovec, Leskovec, Prekopa, Robadje, Stanetinec, Sveti Urban, Štrigova i Železna Gora

Kontakti:

Štrigova 31, 40312 Štrigova

tel: 040/851-039

fax: 040/851-039

opcina.strigova@ck.t-com.hr

www.opcinastrigova.hr